Αιθιοπία: Στις 24 Οκτωβρίου οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την σύγκρουση στο Τιγκράι

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022, 13:12
Αιθιοπία: Στις 24 Οκτωβρίου οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την σύγκρουση στο Τιγκράι

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας θα μετάσχει τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου σε συνομιλίες στη Νότια Αφρική, που διοργάνωσε η Αφρικανική Ένωση για να δοθεί τέλος στην σύγκρουση στο Τιγκράι, στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας, σύμφωνα με ανακοίνωση συμβούλου του Αιθίοπα πρωθυπουργού.

Η Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης «μας ενημέρωσε ότι ορίστηκε να γίνουν ειρηνευτικές συνομιλίες στις 24 Οκτωβρίου στη Νότια Αφρική. Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την δέσμευσή μας να μετάσχουμε», αναφέρει στην ανακοίνωση ο Ρέντουαν Χουσέιν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ.

Η Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Αντίς Αμπέμπα, δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα του AFP να επιβεβαιώσει την είδηση.

Οι αυτονομιστικές αρχές της περιοχής του Τιγκράι, όπου ένοπλη σύγκρουση μαίνεται μεταξύ αυτών και των δυνάμεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από τις αρχές του Νοεμβρίου του 2020, δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αν θα μετάσχουν.

Έπειτα από πέντε μήνες εκεχειρίας, η οποία γέννησε ελπίδες για διαπραγματεύσεις, από τις 24 Αυγούστου ξανάρχισαν οι μάχες σε μεγάλη κλίμακα στη βόρεια Αιθιοπία.

Προηγούμενες συνομιλίες, που είχαν προγραμματιστεί από την Αφρικανική Ένωση για τις αρχές Οκτωβρίου στη Νότια Αφρική είχαν τελικά ματαιωθεί, κυρίως λόγω προβλημάτων οργάνωσης, σύμφωνα με διπλωμάτες. 

Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση έχουν τις τελευταίες μέρες κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την εντατικοποίηση των μαχών στο Τιγκράι, που βρίσκεται σε κλοιό ανάμεσα στις αιθιοπικές κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, κυρίως τον στρατό της Ερυθραίας, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Τιγκράι.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, ο Μούσα Φάκι Μαχάματ, απηύθυνε έκκληση για «άμεση και άνευ όρων εκεχειρία».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022, 13:50