Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ανακοίνωσε σήμερα (17/6) ότι θα κλείνουν καθημερινά, από τις 3 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί της επομένης, τα σύνορα με τη Ρουάντα αφού ένας Κονγκολέζος στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο Ρουαντέζοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών σε συνοριακό φυλάκιο, στην περιοχή της πόλης Γκόμα.

Οι δύο αφρικανικές χώρες έχουν βυθιστεί σε διπλωματική κρίση αφότου αντάρτες (υποστηριζόμενοι, σύμφωνα με το Κονγκό, από τη Ρουάντα), εξαπέλυσαν επίθεση στην ανατολική ΛΔ Κονγκό τον περασμένο μήνα. Η Ρουάντα αρνείται ότι στηρίζει τους αντάρτες της οργάνωσης Μ23, η ηγεσία της οποίας προέρχεται από την ίδια εθνότητα των Τούτσι με εκείνη του Ρουαντέζου προέδρου Πολ Καγκάμε. Διαψεύδει επίσης ότι έχει στείλει στρατιώτες στη ΛΔ του Κονγκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το γραφείο του κυβερνήτη του Νότιου Κίβου έγινε γνωστό ότι τα σύνορα θα κλείνουν από τις 15.00, τοπική ώρα, μέχρι τις 6.00 το πρωί της επομένης.

Σύμφωνα με τον στρατό της Ρουάντας, ένας Κονγκολέζος στρατιώτης πέρασε τα σύνορα και άνοιξε πυρ. Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο απέναντι φυλάκιο ανταπέδωσαν τα πυρά και τον σκότωσαν, ενώ είχε εισχωρήσει σε βάθος 25 μέτρων στο έδαφος της Ρουάντας. Το επεισόδιο έγινε στο μεθοριακό φυλάκιο της «Μικρής Πύλης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας Κονγκολέζος αστυνομικός που ήταν παρών στο συμβάν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των πολιτών που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα».

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκε μετά την επανεμφάνιση του Κινήματος της 23ης Μαρτίου (Μ23) που κατηγορείται ότι τον Ιανουάριο σκότωσε τουλάχιστον 26 Κονγκολέζους στρατιωτικούς σε μια επίθεση στο Κίβου. Από τότε, η Κινσάσα κατηγορεί το Κιγκάλι ότι στηρίζει αυτό το ένοπλο κίνημα.

Νωρίς σήμερα το απόγευμα, η σορός του Κονγκολέζου στρατιώτη μεταφέρθηκε πίσω στη ΛΔ του Κονγκό, υπό τα χειροκροτήματα του συγκεντρωμένου πλήθους που τον αποκαλούσε «ήρωα».

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι παρατηρητές της CIRGL (Διεθνής Διάσκεψη για την Περιοχή των Μεγάλων Λιμνών) είχαν μια σύντομη συνομιλία με Κονγκολέζους και Ρουαντέζους αξιωματούχους στα σύνορα και θα συνεχίσουν τις επαφές τους αλλού στη Ρουάντα.

Την ίδια ώρα, Κονγκολέζοι αστυνομικοί εμπόδισαν περίπου 100 διαδηλωτές να φτάσουν στη «Μικρή πύλη». Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου της Ρουάντας και ζητούσαν την απέλαση των Ρουαντέζων από τη χώρα.

Στο Μπουκάβου, στη γειτονική επαρχία του Νότιου Κίβου, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά της Ρουάντας.

Την Δευτέρα, η M23 κατέλαβε τη Μπουναγκάνα, ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο στα σύνορα με την Ουγκάντα, με τη στρατιωτική στήριξη της Ρουάντας, σύμφωνα με τις αρχές της ΛΔ του Κονγκό.

Οι αντάρτες της M23 ηττήθηκαν το 2013 αλλά στα τέλη του 2021 πήραν και πάλι τα όπλα, κατηγορώντας τις κονγκολέζικες αρχές ότι δεν τήρησαν τη συμφωνία που αφορούσε τον αφοπλισμό και την επανένταξη των μαχητών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης