Κορωνοϊός: Ένωση δασκάλων στην Ουγγαρία καλεί τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020, 11:28
Κορωνοϊός: Ένωση δασκάλων στην Ουγγαρία καλεί τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι

Μια ένωση δασκάλων στην Ουγγαρία ζήτησε από τους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς προκειμένου να προστατεύσουν τους δασκάλους αλλά και τους ίδιους από την πανδημία του κορωνοϊού, ερχόμενη σε αντίθεση με τις συστάσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει δεσμευτεί να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά.

Στην Ουγγαρία καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νοσηλειών λόγω Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η κυβέρνηση του εθνικιστή Βίκτορ Ορμπάν, που θέλει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, η οποία ήδη σημειώνει ύφεση λόγω της πανδημίας, έχει αποφύγει να επιβάλει αυστηρό εθνικό lockdown, αν και έχει υιοθετήσει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και έχει κλείσει τους χώρους διασκέδασης.

«Μη στέλνετε τα παιδιά σας στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία» αναφέρει η ένωση δασκάλων PDSZ σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε χθες Κυριακή, ενώ προσθέτει ότι έχει λάβει πολλές επιστολές από ανήσυχους γονείς που πιστεύουν ότι η τήρηση των αποστάσεων και η ιχνηλάτηση των επαφών δεν είναι επαρκή μέτρα.

«Οι εργαζόμενοι και οι γονείς πρέπει να αποτρέψουν να γίνει κακό στην εκπαίδευση» τονίζει το PDSZ. «Μέχρι η κυβέρνηση να δεσμευθεί σε πράξεις, όχι μόνο λόγια, για να υπερασπιστεί τη ζωή και την υγεία, οι γονείς πρέπει να δράσουν. Το ''είναι πολύ νωρίς για να στραφούμε στην τηλεκπαίδευση'' δεν αποτελεί επαρκή απάντηση».

Δεν μπορούν όλες οι οικογένειες να έχουν κάποιον να φροντίζει τα παιδιά τους όσο δουλεύουν το πρωί, όμως όσοι μπορούν θα πρέπει να μην τα στέλνουν σχολείο, υπογραμμίζει το PDSZ.

«Είναι ένα επιπλέον βάρος για όλους αλλά οι μαζικές μολύνσεις θα είναι ένα ακόμα μεγαλύτερο βάρος για τις οικογένειες» εκτιμά.

Εκτός από τα σχολεία στην Ουγγαρία, ανοιχτά παραμένουν όλα τα καταστήματα και τα εστιατόρια. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες πραγματοποιούνται κανονικά με θεατές, αν και καθημερινά καταγράφονται στη χώρα χιλιάδες νέα κρούσματα και οι θάνατοι ξεπερνούν τους 100 ημερησίως.

Το σύστημα υγείας της Ουγγαρίας φτάνει στα όριά του, καθώς ασθενείς γεμίζουν τα νοσοκομεία, αναγκάζοντας τις νοσοκομειακές αρχές να αναστείλουν προγραμματισμένα χειρουργεία και να στείλουν επιπλέον γιατρούς στις περιοχές που παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων Covid-19.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020, 11:44