Επίθεση στο Καπιτώλιο: Βουλευτής αρνείται να συνεργαστεί με την ειδική εξεταστική επιτροπή

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022, 06:41
Επίθεση στο Καπιτώλιο: Βουλευτής αρνείται να συνεργαστεί με την ειδική εξεταστική επιτροπή

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν, στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία διενεργεί έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο.

Η ειδική εξεταστική επιτροπή αξίωνε ο κ. Τζόρνταν να αποκαλύψει το περιεχόμενο συζητήσεων που είχε με τον μεγιστάνα την ημέρα της εισβολής οπαδών του στην έδρα του Κογκρέσου με σκοπό να εμποδιστεί να επικυρώσει και τυπικά τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Όμως ο 57χρονος βουλευτής αντέταξε ότι «το αίτημα αυτό ξεπερνά τα όρια οποιασδήποτε θεμιτής έρευνας», «παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος» και «θα υπονόμευε τους κοινοβουλευτικούς κανόνες» σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ειδικής εξεταστικής επιτροπής, τον Δημοκρατικό Μπένι Τόμσον.

Η απαντητική επιστολή του ακολούθησε την πρόσκληση που του απηύθυνε τον Δεκέμβριο η ειδική εξεταστική επιτροπή να παρουσιαστεί και να καταθέσει ενώπιόν της.

Ο Τζιμ Τζόρνταν ήταν ανάμεσα στους βασικούς υποστηρικτές του μεγιστάνα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών που οδήγησαν στις δύο παραπομπές του σε δίκη στη Γερουσία, τη δεύτερη φορά με την κατηγορία της υποκίνησης της αιματηρής εφόδου των οπαδών του στο Καπιτώλιο. Και τις δύο φορές, ο Τραμπ απαλλάχθηκε από τη Γερουσία, στην οποία διατηρούσε ακόμη τον έλεγχο η παράταξή του.

Νωρίτερα φέτος, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή πρότειναν ο Τζόρνταν να γίνει μέλος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής η οποία συνεχίζει την έρευνα για την επίθεση· όμως η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, απέρριψε την εισήγησή τους, επικαλούμενη το ότι ο βουλευτής ενστερνίζεται τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ περί νοθείας στις εκλογές του 2020.

Δύο Ρεπουμπλικάνοι, η βουλευτής Λιζ Τσέινι και ο βουλευτής Άνταμ Κίζινγκερ, είναι μέλη της ειδικής επιτροπής.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022, 06:42