Τρία πρόσωπα τα οποία βρίσκονταν σε μονάδα απομόνωσης σε γενικό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας επιβεβαιώθηκε πως έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα, ανακοίνωσε το Σάββατο η υπουργός Υγείας της αφρικανικής χώρας, η Τζέιν Ρουθ Ατσένγκ.

«Τρεις άνθρωποι ανάμεσα στους 60 στη μονάδα απομόνωσης Μουλάγκο επιβεβαιώθηκε μέσω εργαστηριακών εξετάσεων πως έχουν μολυνθεί από τον Έμπολα», εξήγησε η Δρ. Ατσένγκ μέσω Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα μεταφερθούν στη μονάδα απομόνωσης και θεραπείας Έντεμπε», καθώς η μονάδα απομόνωσης Μουλάγκο έχει ακόμη «58 επαφές (εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών) σε καραντίνα», πρόσθεσε. Το δεύτερο κέντρο απομόνωσης απέχει 41 χιλιόμετρα από το πρώτο.

Τα περιστατικά της Παρασκευής κατά τα φαινόμενα είναι τα πρώτα που οφείλονταν σε μετάδοση στην πρωτεύουσα Καμπάλα. Ανακοινώθηκαν την ίδια ημέρα που το υπουργείο Πληροφοριών διαβεβαίωσε ότι η επιδημία τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο και αναμένεται να έχει τερματιστεί μέσα στη χρονιά.

Πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης έκανε λόγο για 65 περιστατικά και 27 θανάτους εξαιτίας της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα. Δεν είναι σαφές εάν συμπεριλαμβάνονται στα περιστατικά τα τρία νέα στην Καμπάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση επέβαλε lockdown διάρκειας τριών εβδομάδων στις περιφέρειες Μουμπέντε και Κασσάνδρα, επίκεντρο της επιδημίας του Έμπολα, η οποία εκδηλώθηκε τον Σεπτέμβριο και οφείλεται στο μάλλον σπάνιο στέλεχος του Σουδάν.

Το μέτρο περιλαμβάνει απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, περιορισμούς στην κίνηση και το κλείσιμο μέχρι νεοτέρας χώρων λατρείας και κέντρων διασκέδασης.

Σύμφωνα με την κυρία Ατσένγκ, τα τρία περιστατικά στην πρωτεύουσα είχαν έρθει σε επαφή με ασθενή από την Κασσάνδρα που υπέκυψε στο κέντρο απομόνωσης Μουλάγκο.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως άλλα δύο περιστατικά που επιβεβαιώθηκαν στην Καμπάλα ήταν άνθρωποι που ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα από την Μουμπέντε και θεωρείται πως μολύνθηκαν εκεί, όχι στην πρωτεύουσα της χώρας των περίπου 45 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Ουγκάντα έχει βιώσει ήδη αρκετές επιδημίες του Έμπολα αφότου ταυτοποιήθηκε ο ιός το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό. Η πιο πρόσφατη, το 2019, επισήμως στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Η χειρότερη επιδημία του Έμπολα στην Αφρική, από το 2013 ως το 2016, είχε απολογισμό θυμάτων που ξεπέρασε τους 11.300 νεκρούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης