Η Ρωσία θα μπορούσε να παρέμβει εάν η Φινλανδία υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ο Jussi Halla-aho, πρώην ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών, ο οποίος επί του παρόντος είναι επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Στις αρχές Απριλίου, οι ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών και Άμυνας μαζί με τη Nordea Bank ήταν στόχοι κυβερνοεπίθεσης. Αυτό μπορεί να ήταν μια πρόγευση για όσα μπορεί να ακολουθήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Halla-aho, είναι πιθανό η Ρωσία να προσπαθήσει να εκφοβίσει τη Φινλανδία και τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν το όριο της πιθανής ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Μια επιλογή είναι η κατάσχεση μιας μικρής έκτασης σε μια απομακρυσμένη περιοχή. Αυτό θα δημιουργούσε μια συνοριακή σύγκρουση χωρίς πυροβολισμό. Αυτό θα τρόμαζε τους πάντες», είπε ο Halla-aho στην εφημερίδα Maaseudun Tulevaisuus σε συνέντευξή του τη Δευτέρα (18 Απριλίου).

Ωστόσο, είναι απίθανο η Ρωσία να επιτεθεί απευθείας στη Φινλανδία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου της με την Ουκρανία, επειδή δεν έχει την ικανότητα και τη δύναμη, είπε επίσης ο Halla-aho, ο οποίος υποστηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιο πιθανό η Ρωσία να προβεί σε μια μικρότερης κλίμακας κίνηση. Έτσι, οι άνθρωποι θα πρέπει να εφοδιαστούν με επιπλέον τρόφιμα και άλλα απαραίτητα ώστε να προετοιμαστούν για μερικές εβδομάδες, πρόσθεσε.

Την Τρίτη, οι Αμυντικές Δυνάμεις και η Φινλανδική Συνοριακή Φρουρά ενημέρωσαν ότι έκαναν βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάλυση κινδύνου. Η ετοιμότητα λέγεται πως είναι σε υψηλό επίπεδο σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση ασφαλείας στα ανατολικά σύνορα.

Πηγή: euractiv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης