Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε σήμερα τη χθεσινή επίθεση στη Νίκαια (Γαλλία) και τη δολοφονία από ισλαμιστή του Σαμουέλ Πατί, καλώντας τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες να καταγγείλουν «άμεσα» τις ομιλίες μίσους.

«Καταδικάζω απερίφραστα τις στυγερές δολοφονίες τριών αθώων ανθρώπων -μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες- χθες στη Νίκαια, καθώς και την αποτρόπαια δολοφονία του Γάλλου εκπαιδευτικού Σαμουέλ Πατί πριν από δύο εβδομάδες» δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, καθώς και τα ΜΜΕ πρέπει όχι μόνο να αποφεύγουν να υποκινούν στη βία, στην εχθρότητα ή στις διακρίσεις, αλλά και να εκφράζονται το ίδια σθεναρά και άμεσα κατά των ομιλιών μίσους» πρόσθεσε.

Η υψηλόβαθμη αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε επίσης τους ηγέτες «να γνωστοποιήσουν πολύ σαφώς πως η βία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από μια πρόκληση που έχει προηγηθεί».

Η επίθεση στη Νίκαια, στη νοτιοανατολική Γαλλία, κατά την οποία τρεις άνθρωποι μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου σε μια εκκλησία από έναν Τυνήσιο, πραγματοποιήθηκε σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία στην περιοχή του Παρισιού ενός καθηγητή σε σχολείο, του Σαμουέλ Πατί, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από έναν Ρώσο Τσετσένο ισλαμιστή επειδή έδειξε στην τάξη σκίτσα του Μωάμεθ, στο πλαίσιο ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε ότι η Γαλλία δεν θα αποκηρύξει ποτέ την ελευθερία της στη γελοιογραφία. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν μια κρίση με τον μουσουλμανικό κόσμο όπου πολλαπλασιάζονται οι διαδηλώσεις και οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτοπροβλήθηκε ως ο πρωταθλητής της προάσπισης του προφήτη Μωάμεθ επικρίνοντας με σφοδρότητα τον Γάλλο πρόεδρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης