Σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις και κριτική έχουν προκαλέσει δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, ο οποίος απέδωσε την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού σε σφαγείο της περιοχής στους εργαζόμενους από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Να απολογηθεί για τα «ανάρμοστα» σχόλιά του κάλεσε τον κ. Λάσετ ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος πραγματοποιούσε την Παρασκευή επίσκεψη στη Σόφια.

Κληθείς να εξηγήσει το γεγονός ότι, μετά την άρση των περιορισμών στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στο Γκούτερσλοχ 700 άτομα θετικά στον κορωνοϊό, ο κ. Λάσετ απέρριψε τον συσχετισμό μεταξύ των δύο, λέγοντας ότι «Ρουμάνοι και Βούλγαροι πήγαν εκεί και από εκεί προήλθε ο ιός». Αργότερα επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας στην Rheinische Post ότι ήθελε απλώς να τονίσει τους κινδύνους από τα διεθνή ταξίδια και ότι «είναι απαράδεκτο να κατηγορούνται για τον κορωνοϊό άνθρωποι οποιασδήποτε καταγωγής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξηγήσεις του πάντως δεν έπεισαν τον κ. Μάας, ο οποίος την ίδια ώρα πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Βουλγαρία ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από τη Γερμανία την 1η Ιουλίου. Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την ομόλογό του Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, ο Γερμανός υπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνα» και «ανάρμοστα» τα σχόλια του κ. Λάσετ, και του ζήτησε να απολογηθεί. Για «απαράδεκτες» δηλώσεις έκανε λόγο και η κυρία Ζαχαρίεβα, τονίζοντας ότι «ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και ότι οι Βούλγαροι συνεισφέρουν πολύ στην οικονομία της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας».

Ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ μίλησε για «σκανδαλώδεις» δηλώσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να βάλουν τέλος στις πολιτικές φιλοδοξίες του Άρμιν Λάσετ, ο οποίος είναι και υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). «Οποιοσδήποτε επιχειρηματολογεί κατ΄αυτόν τον τρόπο, οποιοσδήποτε προκαλεί τέτοια δυσφορία, δεν είναι κατάλληλος για υποψήφιος Καγκελάριος», δήλωσε ο κ. Κλινγκμπάιλ στην BILD.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης