Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε δοκιμή νέου «τακτικού τηλεκατευθυνόμενου όπλου», το οποίο πυροδοτείται από «ισχυρό πυροβόλο».

Είναι η πρώτη παρόμοια δοκιμή αφότου οι συνομιλίες μεταξύ Donald Trump και Kim Jong-un ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βορειοκορεατικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν λίγες λεπτομέρειες, αλλά οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι απίθανο να πρόκειται για επιστροφή στις δοκιμές πυραύλων μεγάλης απόστασης που θεωρούνται απειλή για τις ΗΠΑ.

Παρόμοια δοκιμή τον περασμένο Νοέμβριο θεωρήθηκε ως προσπάθεια πίεσης των ΗΠΑ.

Μετά τις τελευταίες συνόδους κορυφής, σημειώθηκε μικρή πρόοδος στις συνομιλίες για τα πυρηνικά.
Τον Φεβρουάριο, ο Donald Trump και ο Kim Jong-un συναντήθηκαν στο Hanoi, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, για να συζητήσουν την αποπυρηνικοποίηση, αλλά οι συζητήσεις διακόπηκαν και οι δύο ηγέτες αποχώρησαν ξαφνικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, ο Kim δήλωσε ότι ο πρόεδρος Trump έπρεπε να τηρεί «σωστή στάση» προκειμένου να συνεχισθούν οι συνομιλίες.

Σύμφωνα με το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA), τη δοκιμή εποπτεύει προσωπικά ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim.

Το KCNA ανέφερε ότι η δοκιμή «διεξήχθη με διάφορους τρόπους πυροδότησης σε διαφορετικούς στόχους», που σύμφωνα με τους αναλυτές σημαίνει ότι το όπλο θα μπορούσε να εκτοξευθεί από τη γη, τη θάλασσα ή τον αέρα.

Ο πρόεδρος Kim δήλωσε ότι η εξέλιξη ήταν «πολύ σημαντική για την αύξηση της δύναμης του Λαϊκού Στρατού».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται λίγες άλλες λεπτομέρειες, οπότε δεν είναι καν σαφές εάν πρόκειται για ένα είδος πυραύλου – αλλά οι περισσότεροι παρατηρητές συμφωνούν πως ήταν πιθανώς όπλο μικρής εμβέλειας, όπως επισημαίνει το ΒΒC.

Πέρυσι, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι θα σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές και ότι δεν θα εκτοξεύσει πλέον διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς οι πυρηνικές δυνατότητες της Πιονγκγιάνγκ έχουν γίνει γνωστές.

Ωστόσο, η πυρηνική δραστηριότητα φαίνεται να συνεχίζεται και οι δορυφορικές εικόνες στην κύρια πυρηνική εγκατάσταση της Βόρειας Κορέας την περασμένη εβδομάδα έδειξαν κίνηση, υποδεικνύοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να επανεπεξεργαστεί ραδιενεργό υλικό σε καύσιμα βόμβας.

Η χώρα ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει πυρηνική βόμβα αρκετά μικρή για να χωρέσει σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να φτάσουν στην ηπειρωτική χώρα.

 Tο Hwasong 14 μπορεί να εκτοξευθεί από μεταφερόμενη πλατφόρμα

Η Βόρεια Κορέα πιστεύεται ευρέως ότι διαθέτει πυραύλους ικανούς να επιτύχουν στόχους μεγάλης εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως των ΗΠΑ.

Ισχυρίζεται επίσης ότι έχει αναπτύξει βόμβα υδρογόνου και ότι μπορεί να την τοποθετήσει σε πυραύλους.
Παρά την αναθέρμανση των σχέσεων με τη Νότια Κορέα και τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει μειώσει τη στρατιωτική της ισχύ.

Πληροφορίες από BBC

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης