Ο νέος κορωνοϊός δεν μεταλλάσσεται σημαντικά όσο κυκλοφορεί μέσω του ανθρώπινου πληθυσμού, σύμφωνα με επιστήμονες που μελετούν προσεκτικά τον γενετικό κώδικα του νέου παθογόνου και μίλησαν στην εφημερίδα The Washington Post. Αυτή η σχετική σταθερότητα ίσως υποδηλώνει ότι ο ιός είναι λιγότερο πιθανό να έχει διακυμάνσεις στην επικινδυνότητά του καθώς εξαπλώνεται, και αποτελεί ενθαρρυντική είδηση ​​για τους ερευνητές που ελπίζουν να καταφέρουν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο που θα προσφέρει μακροπρόθεσμη προστασία.

Ο νέος κορωνοϊός είναι σχεδόν πανομοιότυπος στις χώρες όπου εμφανίστηκε, λένε οι επιστήμονες, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποια στελέχη του είναι πιο θανατηφόρα από άλλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την ασθένεια covid-19, είναι παρόμοιος με τους κορωνοϊούς που εντοπίζονται σε νυχτερίδες. Πέρασε στο ανθρώπινο είδος πέρυσι στη Γουχάν της Κίνας, ενδεχομένως μέσω ενός ενδιάμεσου είδους – ίσως ενός πανγκολίν, ενός υπό εξαφάνιση μυρμηγκοφάγου του οποίου τα λέπια διακινούνται για χρήση στην παραδοσιακή ιατρική.

Οι επιστήμονες τώρα μελετούν περισσότερα από 1.000 διαφορετικά δείγματα του ιού, σύμφωνα με τον Peter Thielen, μοριακό γενετιστή στο εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins που μελετά τον ιό.

Ο κορωνοϊός έχει υποστεί λίγες μεταλλάξεις μέχρι τώρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν μόνο περίπου τέσσερις έως δέκα γενετικές διαφορές μεταξύ των στελεχών που έχουν μολύνει τους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και του αρχικού ιού που εξαπλώθηκε στη Γουχάν, είπε ο επιστήμονας στη Washington Post.

«Αυτός είναι ένας σχετικά μικρός αριθμός μεταλλάξεων με δεδομένο το πέρασμα από έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων», δήλωσε ο Thielen. «Σε αυτό το σημείο, ο ρυθμός μετάλλαξης του ιού θα μπορούσε να σημαίνει ότι το εμβόλιο που θα αναπτυχθεί για τον SARS-CoV-2 θα είναι ένα και μόνο εμβόλιο και όχι ένα νέο εμβόλιο κάθε χρόνο όπως συμβαίνει με τη γρίπη».

Θα ήταν περισσότερο σαν τα εμβόλια για την ιλαρά ή την ανεμευλογιά, είπε – κάτι που θα μπορούσε να αποδώσει ανοσία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Θα περίμενα ότι ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είχε παρόμοιο προφίλ με αυτά τα εμβόλια. Είναι εξαιρετικά νέα», δήλωσε ο Thielen.

Πολλά εμβόλια κατά του covid-19 βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος έως 18 μήνες πριν γίνει κάποιο διαθέσιμο.

Δύο άλλοι ιολόγοι, ο Stanley Perlman του Πανεπιστημίου της Αϊόβα και ο Benjamin Neuman του Πανεπιστημίου Texas A & M στο Texarkana, αμφότεροι μέλη της διεθνούς επιτροπής που έδωσε όνομα στον κορωνοϊό, δήλωσαν στη Washington Post ότι ο ιός φαίνεται σχετικά σταθερός.

«Ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί σε σημαντικό βαθμό», δήλωσε ο Perlman.

«Η γρίπη έχει έναν άσο στο μανίκι της που οι κορωνοϊοί δεν έχουν – το γονιδίωμα του ιού της γρίπης χωρίζεται σε αρκετά τμήματα, καθένα από τα οποία κωδικοποιεί ένα γονίδιο. Όταν δύο ιοί γρίπης βρίσκονται στο ίδιο κύτταρο, μπορούν να ανταλλάξουν μερικά τμήματα, δημιουργώντας έναν νέο συνδυασμό αμέσως – έτσι ξεκίνησε η γρίπη των χοίρων H1N1», ανέφερε ο Neuman.

Είναι πιθανό ότι μια μικρή μετάλλαξη στον ιό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κλινική έκβαση του covid-19, λένε οι ειδικοί. Αυτό είναι γνωστό ότι συμβαίνει με άλλους ιούς, αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι συμβαίνει και με τον νέο κορωνοϊό.

Τα δραματικά ποσοστά θνητότητας στην Ιταλία, για παράδειγμα, οφείλονται πιθανότατα σε εξαιρετικές περιστάσεις – όπως ένας ηλικιωμένος πληθυσμός, τα νοσοκομεία που είναι υπερπλήρη, οι ελλείψεις των αναπνευστήρων- και όχι κάποια διαφορά στον ίδιο τον παθογόνο παράγοντα.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε στοιχεία που να συνδέουν έναν συγκεκριμένο ιό [στέλεχος] με οποιαδήποτε βαθμολογία σοβαρότητας της νόσου», δήλωσε ο Thielen. «Αυτή τη στιγμή, η σοβαρότητα της νόσου είναι πολύ πιο πιθανό να προκύπτει από άλλους παράγοντες».

Παρόλο που μια ομάδα επιστημόνων, νωρίτερα φέτος, σημείωσε ότι μπορεί να υπάρχουν δύο ξεχωριστά στελέχη του ιού με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας της νόσου, αυτή η εικασία δεν έχει γίνει πλήρως αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης