Η κυβέρνηση της Συρίας καταδίκασε σήμερα τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο έχει έρθει η ώρα να αναγνωριστεί η κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν, και πρόσθεσε ότι η Δαμασκός είναι αποφασισμένη να ανακτήσει την περιοχή «μέσω όλων των διαθέσιμων μέσων».

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας επεσήμανε ότι η δήλωση Τραμπ δείχνει «την τυφλή μεροληψία των ΗΠΑ» απέναντι στο Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό όμως, πρόσθεσε, δεν αλλάζει «την πραγματικότητα ότι το Γκολάν ήταν και θα παραμείνει συριακό, αραβικό».

«Η Συρία είναι πιο αποφασισμένη να απελευθερώσει αυτό το πολύτιμο κομμάτι της συριακής, εθνικής γης μέσω όλων των διαθέσιμων μέσων» τόνισε η πηγή αυτή, σημειώνοντας ότι η δήλωση Τραμπ είναι «ανεύθυνη» και δείχνει «περιφρόνηση» προς το διεθνές δίκαιο.

Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε τα Υψίπεδα του Γκολάν το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών, και ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πιθανότητα αναγνώρισης από τις ΗΠΑ στην πρώτη συνάντησή του με τον Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατοχή και προσάρτηση του Γκολάν δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στα μέσα Νοεμβρίου οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, καταψήφισαν μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι η προσάρτηση του Γκολάν από το Ισραήλ θεωρείται «άκυρη και μη γενόμενη». Ήταν η μοναδική χώρα, μαζί με το Ισραήλ, που καταψήφισε το κείμενο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης