Οι Γάλλοι, οι «άνετες συντάξεις» και ο Μακρόν

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019, 11:17
Οι Γάλλοι, οι «άνετες συντάξεις» και ο Μακρόν

«Οι Γάλλοι διεκδικούν άνετες συντάξεις. Αλλά αυτό που δεν θέλουν πολλοί να αναγνωρίσουν είναι ότι κάτι τέτοιο πρέπει επίσης να χρηματοδοτηθεί» γράφει σε σχόλιό της αναφορικά με τη γενική απεργία που παρέλυσε τη Γαλλία για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό η «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

«Στον Μακρόν δεν αρέσουν οι μισές δουλειές, τουλάχιστον αυτό λέει. Mε τις ανακοινώσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ζητεί πολλά από τους Γάλλους. Από την άλλη, οι διαδηλώσεις μπλόκαραν την Πέμπτη όλη τη Γαλλία. Ο Μακρόν θέλει να συνενώσει τα κατακερματισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία σε ένα ενιαίο με ίσους κανόνες και όρους» σημειώνει η «FAZ».

Η κυβέρνηση θέλει να «άρει τα προνόμια ειδικών ταμείων», παρατηρεί το σχόλιο, εξηγώντας ότι βάσει του νέου συστήματος θα λαμβάνεται υπ' όψιν «κάθε ευρώ που έχει καταβληθεί κατά τη διάρκεια της εργασιακής ζωής για τον υπολογισμό της σύνταξης».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «ήδη 30 από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ προχωρούν με παρόμοιο τρόπο. Ένα σύστημα που βασίζεται σε πόντους είναι δικαιότερο, γιατί η σύνταξη σχετίζεται περισσότερο με τις εισφορές. Ιδιαίτερα οι χαμηλοί μισθοί με μικρές μισθολογικές αυξήσεις επωφελούνται από αυτό».

Σύμφωνα με τη «FAZ» όμως, «οι αλλαγές σε ένα σύστημα είναι φυσικά δύσκολες, ειδικά σε μια χώρα όπως η Γαλλία, η οποία συνήθως αποφεύγει την αλλαγή. Οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης είναι σημαντικές και επηρεάζουν κάθε άτομο». Σε άλλο σημείο η εφημερίδα παρατηρεί ότι «η σπουδή του Μακρόν για περισσότερη ενότητα στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι κατανοητή και καθυστερημένη. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και οι Γάλλοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς τους περιμένει (…) Λέγεται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης. Αλλά οι Γάλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί».

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019, 12:18