Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε στη Βραζιλία δύο εκατομμύρια δόσεις υδροξυχλωροκίνης, η χρήση της οποίας για την αντιμετώπιση του COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, είναι πολύ αμφιλεγόμενη.

«Ο αμερικανικός και ο βραζιλιάνικος λαός είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα εναντίον του κορωνοϊού. Σήμερα, αποδεικνύοντας αυτή την αλληλεγγύη, ανακοινώνουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε δύο εκατομμύρια δόσεις υδροξυχλωροκίνης στον λαό της Βραζιλίας», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υδροξυχλωροκίνη «θα χρησιμοποιηθεί προληπτικά, για να βοηθήσει στην υπεράσπιση των νοσοκόμων, των γιατρών και των επαγγελματιών της υγείας έναντι του ιού. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης ως θεραπεία για Βραζιλιάνους που έχουν μολυνθεί» από τον SARS-CoV-2, προστίθεται στο δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προβάλλει συχνά τη στενή σχέση του με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, είχε προκαλέσει κατάπληξη πριν από δέκα ημέρες, όταν αποκάλυψε πως έπαιρνε υδροξυχλωροκίνη προληπτικά εναντίον του κορωνοϊού, αψηφώντας τις συστάσεις των αμερικανικών υγειονομικών αρχών.

Ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε ακόμη ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στο πεδίο της έρευνας, κάνοντας τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές ώστε «να εκτιμηθεί περαιτέρω η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης, τόσο σε προληπτικό ρόλο, όσο και ως θεραπείας στο αρχικό στάδιο της μόλυνσης από τον κορωνοϊό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υδροξυχλωροκίνη χρησιμοποιείται επί δεκαετίες για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, όμως η αποτελεσματικότητά της έναντι του κορωνοϊού δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα από καμία επιστημονική έρευνα.

Πολλές κλινικές δοκιμές ανεστάλησαν διεθνώς και ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, απαγόρευσαν τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία του COVID-19, προς μεγάλη απογοήτευση όσων την προωθούν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν σύντομα χίλιες συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στη Βραζιλία, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης