Η Ουάσινγκτον επιθυμεί μια κατ' ιδίαν συνάντηση με την Τεχεράνη για το θέμα των κρατουμένων

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020, 01:24
Η Ουάσινγκτον επιθυμεί μια κατ' ιδίαν συνάντηση με την Τεχεράνη για το θέμα των κρατουμένων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν μια κατ' ιδίαν συνάντηση με το Ιράν για να συζητήσουν τις αποφυλακίσεις κρατουμένων και επιθυμούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει επ’ αόριστον εμπάργκο όπλων στην Ισλαμική Δημοκρατία, δήλωσε σήμερα ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης.

Οι δύο αντιμαχόμενες χώρες διαφωνούν σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν από δύο χρόνια να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη δεσμευόταν να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.

Ο Τραμπ έχει έκτοτε επαναφέρει τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν στραγγαλίσει τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, την κύρια πηγή εσόδων της χώρας, ενώ το Ιράν επιτάχυνε το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Τεχεράνη μπορεί να επιδιώξει την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου, κάτι που η Ισλαμική Δημοκρατία αρνείται.

Παρά τις εντάσεις, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία σύμφωνα με την οποία το Ιράν απελευθέρωσε έναν βετεράνο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που κρατούσε από το 2018 και οι ΗΠΑ επέτρεψαν σε έναν Ιρανοαμερικανό ιατρό να επισκεφθεί το Ιράν.

Μιλώντας σε μια διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Ιράν Μπράιαν Χουκ εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω ανταλλαγές κρατουμένων και για συνομιλίες επί ενός ευρέως φάσματος θεμάτων.

Η Τεχεράνη ήταν απρόθυμη για συνομιλίες με την Ουάσινγκτον από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία, απαιτώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν σε αυτήν.

«Θα θέλαμε να έχουμε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο για να έχουμε έναν προξενικό διάλογο, ώστε να μπορούμε να κινηθούμε πιο γρήγορα από όσο έχουμε ήδη κινηθεί», δήλωσε ο Χουκ.

«Η πόρτα για διπλωματία από την πλευρά μας είναι ανοιχτή, όχι μόνο σε αυτά τα θέματα αλλά και σε... όλα τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν για 41 χρόνια», τόνισε, σημειώνοντας ότι ο Τραμπ «θα ήθελε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Ανέφερε επίσης ότι η Ουάσινγκτον, που επικρίνει την Τεχεράνη για την υποστήριξη αντιπροσώπων της στο Ιράκ, τον Λίβανο και την Υεμένη, πιστεύει ότι το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράν που λήγει τον Οκτώβριο πρέπει να παραταθεί επ' αόριστον.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020, 01:25