Οι περιορισμοί στις θρησκευτικές αντιλήψεις και εκδηλώσεις αυξάνονται όχι μόνο από στα αυταρχικά καθεστώτα, αλλά και στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο «Pew».

Όπως επισημαίνει η έρευνα, οι χριστιανοί παρενοχλούνται σε 143 χώρες και οι μουσουλμάνοι σε 140.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας από το 2007 έως το 2017, οι κυβερνητικοί περιορισμοί στη θρησκεία -που καλύπτονται από τους νόμους, τις πολιτικές και τις δράσεις των κρατικών αξιωματούχων οι οποίοι περιορίζουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές- αυξήθηκαν σημαντικά σε όλο τον κόσμο. Αυτά αναφέρονται στην πλέον πρόσφατη έκθεση του ερευνητικού κέντρου «Pew» από ομάδα που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Οι κοινωνικές εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένης της βίας και της παρενόχλησης από ιδιώτες, οργανώσεις ή ομάδες, έχουν επίσης αυξηθεί από το 2007.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δημοσιευμένες πληροφορίες από επίσημες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και θρησκευτικούς οργανισμούς για να συντάξουν την έκθεσή τους με στοιχεία που ενημερώθηκαν έως το 2017.

Όπως διαπίστωσαν, 52 κυβερνήσεις το 2017 επέβαλαν υψηλού επιπέδου περιορισμούς στη θρησκεία, έναντι 40 κυβερνήσεων το 2007. Στις χώρες περιλαμβάνονται η Ρωσία και η Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χαμηλότερα επίπεδα περιορισμών καταγράφηκαν στη Νότια Αφρική, στην Ιαπωνία, στις Φιλιππίνες, στη Βραζιλία και στη Νότια Κορέα. Οι χώρες που το 2017 αντιμετώπιζαν θρησκευτικές εχθροπραξίες στην κοινωνία τους αυξήθηκαν σε 56 από 39 το 2007.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Η σημαντικότερη αύξηση για την περίοδο 2007-2017 σημειώθηκε στην Ευρώπη, όπου 20 χώρες επέβαλαν περιορισμούς στη θρησκευτική ενδυμασία, ιδιαίτερα για τις μπούρκες και τους φερετζέδες που φορούν ορισμένες μουσουλμάνες. Η απαγόρευση ίσχυε σε μόλις 5 χώρες το 2007.

Η Αυστρία επέβαλε απαγόρευση στις μαντήλες που κρύβουν το πρόσωπο, σε δημόσιους χώρους.

Η Γερμανία έχει απαγορεύσει τα πέπλα προσώπου για όσες οδηγούν αυτοκίνητο ή εργάζονται στη δημόσια διοίκηση, ενώ ορισμένοι δημοτικοί κυβερνήτες στην Ισπανία έχουν εισαγάγει απαγορεύσεις για μπούρκες και πέπλα προσώπου.

Στην Ελβετία, οι ψηφοφόροι σε εθνικό επίπεδο υποστήριξαν την απαγόρευση της κατασκευής νέων μιναρέδων.

Στην έρευνα του «Pew» αναφέρεται ότι χιλιάδες πρόσφυγες στη Γερμανία πιέστηκαν να ασπασθούν τον Χριστιανισμό, αφού προηγουμένως προειδοποιήθηκαν ότι διαφορετικά θα αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο της απέλασης.

Τι συμβαίνει στην Ασία

Οι Ουιγούροι και Ροχίνγκια γνωρίζουν διώξεις στην Ασία, όπου η έκθεση περιγράφει τις παρενοχλήσεις που δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι στην Ουιγκούρια της Κίνας. Πολλοί έχουν σταλεί σε κέντρα αναδημιουργίας και στη Μιανμάρ, όπου οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των πιέσεων και παρενοχλήσεων από στρατιωτικές και πολιτικές δυνάμεις.

 

Κινεζική αστυνομική περιπολία πλησίον του τζαμιού Id Kah στην αυτόνομη περιοχή του Ουίνγκου Xinjiang

Στο Charlottesville των ΗΠΑ

Όσον αφορά στη θρησκευτική παρενόχληση από άτομα και κοινωνικές ομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεχώρισαν εξαιτίας των υπερασπιστών «της υπερίσχυσης της λευκής φυλής»  με διαδηλώσεις στο Charlottesville της Βιρτζίνια.

Η τριήμερη συνάντηση για τη συζήτηση των θρησκευτικών διακρίσεων και των διωγμών που διοργανώθηκε από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε την Τρίτη στην Ουάσινγκτον, με κυβερνητικούς αξιωματούχους, θρησκευτικούς ηγέτες και άλλους από όλες τις περιοχές του κόσμου.

(Deutsche Welle, ΑΡ, epd)

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης