Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο «αγνώστου τύπου»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Μαΐου 2022, 07:57
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο «αγνώστου τύπου»

Στην εκτόξευση βαλλιστικύ πυραύλου «άγνωστου τύπου» προχώρησε την Τετάρτη η Βόρεια Κορέα προς τα ανατολικά, στην κατεύθυνση της Θάλασσας της Κορέας, γνωστής επίσης ως Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Το νοτιοκορεάτικο επιτελείο ανέφερε σήμερα ότι εντόπισε την εκτόξευση «βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα στις 12:03» (τοπική ώρα· 06:03 ώρα Ελλάδας) από τη Σουνάν, βόρεια της πρωτεύουσας, προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Θάλασσας, ή Θάλασσας της Ιαπωνίας, όπως την αποκαλεί ο Τόκιο.

Η ιαπωνική ακτοφυλακή ανέφερε επίσης ότι εκτοξεύθηκε «βαλλιστικός πύραυλος».

Σεούλ και Ουάσινγκτον εκτιμούν πως η Βόρεια Κορέα μπορεί να ξαναρχίσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, στις οποίες είχε ανακοινώσει μορατόριο το 2017.

Η Πιονγκγιάνγκ ήδη τερμάτισε τον Μάρτιο το πενταετές μορατόριο στις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs), εκτοξεύοντας έναν που θεωρητικά θα μπορούσε να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Παρά τις αυστηρές διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, η Βόρεια Κορέα διπλασιάζει τις προσπάθειές της φέτος για να εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιό της.

Κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης την 25η Απριλίου, ο κ. Κιμ υποσχέθηκε να «ενισχύσει και να αναπτύξει» τις δυνατότητες του βορειοκορεατικού στρατού, ιδίως τις πυρηνικές του δυνατότητες, με «ταχύτερο ρυθμό». «Τα πυρηνικά μας όπλα, σύμβολο της εθνικής ισχύος μας και στο κέντρο της στρατιωτικής μας δύναμης, πρέπει να βελτιωθούν σε όρους ποιότητας και βεληνεκούς», πρόσθεσε.

Η σημερινή δοκιμή καταγράφηκε την επομένη της ανακοίνωσης από την πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, τη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, ότι θα καταθέσει σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περαιτέρω σκλήρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Καταγράφηκε επίσης λίγα εικοσιτετράωρα προτού αναλάβει τα καθήκοντά του (τη 10η Μαΐου) ο Γιουν Σοκ-γελ, ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, που έχει διαμηνύσει ότι θα ασκήσει πολύ πιο σκληρή πολιτική έναντι της Πιονγκγιάνγκ.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας καταδίκασε την εκτόξευση και κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο πύραυλος κάλυψε απόσταση 470 χιλιομέτρων και έφθασε σε υψόμετρο 780 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στη Σεούλ.

Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αψηφά τις παροτρύνσεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ να ξαναρχίσει διάλογος. Η διαδικασία διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου παραμένει σε απόλυτο αδιέξοδο από το 2019, όταν σημαδεύτηκε από αποτυχία η σύνοδος κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Μαΐου 2022, 10:00