Η Ευρωπαϊκή Ένωση, συντονίστρια στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κατέθεσε «ένα τελικό κείμενο», ανακοίνωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος, ελπίζοντας στη σύναψη συμφωνίας «μέσα σε λίγες εβδομάδες».

«Εργαστήκαμε τέσσερις ημέρες και σήμερα το κείμενο είναι στο τραπέζι των υψηλόβαθμων αντιπροσώπων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Η διαπραγμάτευση τελείωσε, αυτό είναι το τελικό κείμενο και δεν θα τεθεί εκ νέου υπό διαπραγμάτευση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από μήνες αναστολής των διαπραγματεύσεων, οι διπλωμάτες από όλες τις πλευρές (Ιράν, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) επέστρεψαν στη Βιέννη την περασμένη Πέμπτη για τη διάσωση της υπό κατάρρευση συμφωνίας του 2015.

Η συμφωνία γνωστή με το αγγλικό της ακρωνύμιο JCPOA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης / ΚΟΣΔ) έχει στόχο να εγγυηθεί τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο κατηγορείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει ατομικό όπλο παρότι το αρνείται κατηγορηματικά.

Ωστόσο, μετά τη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018 με την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η Τεχεράνη αποδεσμεύτηκε σταδιακά από τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στόχος των διαπραγματεύσεων, στις οποίες οι ΗΠΑ μετέχουν εμμέσως, είναι να δρομολογηθεί εν νέου η διαδικασία.

“«Τώρα η μπάλα είναι στο στρατόπεδο των πρωτευουσών και θα δούμε τί θα συμβεί», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Κανείς δεν μένει στη Βιέννη».

Επιμένοντας στην «ποιότητα του κειμένου», ο αξιωματούχος δήλωσε ότι «ελπίζει ειλικρινά να γίνει δεκτό» και ότι μια συμφωνία να υπάρξει «σε μερικές εβδομάδες».

Μένει ωστόσο ένα σοβαρό εμπόδιο: το Ιράν ζητεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) το κλείσιμο του θέματος των μη δηλωμένων εγκαταστάσεων, όπου βρέθηκαν ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου.

«Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το ΚΟΣΔ. Ταυτόχρονα, το Ιράν λέει ότι αυτό είναι βασικό. Ελπίζω το Ιράν και η ΙΑΕΑ να έχουν μια συμφωνία γιατί αυτό θα διευκολύνει πολλά πράγματα», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Ευρωπαίος.

«Η υπηρεσία θα πρέπει να διευθετήσει πλήρως το θέμα δια της τεχνικής οδού και να απομακρυνθεί από πολιτικά θέματα μη σχετικά και μη εποικοδομητικά», είχε δηλώσει την Κυριακή ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης