Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται δύο σιαμαία νεογέννητα στη Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεμένης, της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου, το σύστημα υγείας της οποίας έχει καταρρεύσει λόγω του πολέμου.

Τα μωρά γεννήθηκαν την Τετάρτη, όπως είπε η Μάτζντα Αλ Χατίμπ, η διευθύντρια του νοσοκομείου Αλ Σαμπέιν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί τρόπος για να μεταφερθούν στο εξωτερικό και να χειρουργηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 2014 η πρωτεύουσα της Υεμένης ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι πολεμούν με τις δυνάμεις που στηρίζουν την αναγνωρισμένη κυβέρνηση και τον στρατιωτικό συνασπισμό με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία. Το αεροδρόμιο της Σαναά είναι κλειστό για τις εμπορικές πτήσεις, λόγω του αεροπορικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο συνασπισμός.

Σύμφωνα με την Μάτζντα Αλ Χατίμπ, τα μωρά έχουν δύο καρδιές αλλά από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν διαπιστώθηκε ότι η μία δεν βρίσκεται στη φυσιολογική θέση της. Οι γιατροί του νοσοκομείου δεν διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό για να εξακριβώσουν αν και ποια όργανά τους συνδέονται μεταξύ τους, πρόσθεσε.

«Υπάρχει σίγουρα μια πιθανότητα να φύγουν από την Υεμένη, για να διαχωριστούν, αν οι αντίστοιχες υπηρεσίες συνεργαστούν. Είναι σημαντικό και άκρως απαραίτητο», επέμεινε η διευθύντρια του νοσοκομείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε, προσπαθεί να οργανώσει τη μεταφορά των μωρών μέσω διεθνών οργανισμών, όπως του ΟΗΕ, του μοναδικού που πραγματοποιεί πτήσεις από τη Σαναά.

Τον Φεβρουάριο του 2019 δυο σιαμαία αγοράκια πέθαναν δύο εβδομάδες μετά τη γέννησή τους στη Σαναά.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πόλεμος έχει προκαλέσει στην Υεμένη τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο και η χώρα μαστίζεται από πείνα και επιδημίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης