Υεμένη: Τουλάχιστον 218 αντάρτες σκοτώθηκαν σε νέες επιδρομές

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2021, 06:17
Υεμένη: Τουλάχιστον 218 αντάρτες σκοτώθηκαν σε νέες επιδρομές

Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας που ενεπλάκη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τουλάχιστον 218 σιίτες αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε τις τελευταίες τρεις ημέρες κοντά στην πόλη στρατηγικής σημασίας Μαρίμπ, στον βορρά, όπου μαίνονται εχθροπραξίες τις τελευταίες εβδομάδες.

Εδώ και εβδομάδες, η συμμαχία υπό το Ριάντ ανακοινώνει σχεδόν καθημερινά δεκάδες ως εκατοντάδες θανάτους στις τάξεις των ανταρτών στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύει· ωστόσο, οι απολογισμοί που δημοσιοποιεί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, ενώ οι Χούθι δεν δημοσιοποιούν παρά σπάνια στοιχεία για τις απώλειές τους.

«24 στρατιωτικά οχήματα καταστράφηκαν και πάνω από 218 τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς 72 στην Τζούμπα (50 χλμ. νότια της Μαρίμπ), ανέφερε η συμμαχία σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» όταν αναφέρεται στους σιίτες αντάρτες, που πρόσκεινται στο Ιράν, τον μεγάλο της αντίπαλο στην περιοχή.

Η συμμαχία υποστηρίζει τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και προσπαθούν να απωθήσουν τους Χούθι. Οι σιίτες αντάρτες έχουν εξαπολύσει από τον Φεβρουάριο έφοδο για να κυριεύσουν την πόλη και την ομώνυμη επαρχία Μαρίμπ, την τελευταία εκτός του ελέγχου τους στον βορρά της εμπόλεμης χώρας, και προελαύνουν, παρά τις απώλειές τους.

Η σύρραξη των τελευταίων επτά και πλέον ετών στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Κατά τον ΟΗΕ, στην Υεμένη εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2021, 06:17