ΗΠΑ: Αυξάνεται η δημοτικότητα της Καμάλα Χάρις

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2019, 04:17
ΗΠΑ: Αυξάνεται η δημοτικότητα της Καμάλα Χάρις

Η δημοτικότητα της Καμάλα Χάρις συνεχίζει να αυξάνεται σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο νέων δημοσκοπήσεων (μία αναφορικά με την προσέλευση στον προκριματικό κύκλο της Αϊόβα, αλλά και μία παναμερικανική δημοσκόπηση).

Με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, η Χάρις βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με το «Politico».

Η δημοσκόπηση στην Αϊόβα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εφημερίδα «USA Today» και το πανεπιστήμιο Suffolk University, έδειξε ότι ο Μπάιντεν έχει ποσοστό 24% των προτιμήσεων, με τη Χάρις να τον ακολουθεί στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 16%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελίζαμπεθ Γουόρεν με 13%, ενώ ακολουθεί ο Μπέρνι Σάντερς με 9%.

Ο Πέτε Μπάτιγκιεγκ συγκεντρώνει το 6% των προτιμήσεων, ενώ η Έιμι Κλόμπουτσαρ κι ο Κόρι Μπούκερ έχουν από 2% και είναι οι μόνοι από τους υπόλοιπους υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών που βρίσκονται στο εν λόγω ποσοστό.

Μία παναμερικανική δημοσκόπηση (Quinnipiac University) δείχνει, επίσης, ότι η Χάρις βρίσκεται με μικρότερη διαφορά πίσω από τον Μπάιντεν. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ λαμβάνει ποσοστό 22%, ενώ η γερουσιαστής από την Καλιφόρνια έχει 20%.

Η Γουόρεν ακολουθεί τη Χάρις με 14%, ενώ ο Σάντερς βρίσκεται στην τέταρτη θέση των προτιμήσεων με ποσοστό 13%.

Ο Μπάτιγκιεγκ λαμβάνει 4%, ενώ ο Μπούκερ είναι στο 3%. Είναι ο τελευταίος διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών με ποσοστό μεγαλύτερο του 2%.

Πρόκειται για τη δεύτερη και τρίτη δημοσκόπηση αντίστοιχα, οι οποίες κατά την εβδομάδα που διανύουμε δείχνουν ότι η Χάρις εδραιώνει τη θέση της, ισχυροποιώντας το ποσοστό της στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μία παναμερικανική δημοσκόπηση (CNN/SRSS) που δημοσιοποιήθηκε χθες φέρει τη Χάρις στη δεύτερη θέση, μαζί με τη Γουόρεν και τον Σάντερς να βρίσκονται πίσω από τον Μπάιντεν.

Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση (Suffolk University / USA Today) που πραγματοποιήθηκε για την αποτύπωση των τάσεων που έχουν διαμορφωθεί στην Αϊόβα την περίοδο αυτή.

Ωστόσο, σε μία δημοσκόπηση (CBS News / YouGov poll) που πραγματοποιήθηκε στην ίδια πολιτεία πριν από τη διεξαγωγή των ανοιχτών τηλεοπτικών συζητήσεων, η Χάρις βρισκόταν στη μέση των προτιμήσεων, μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Η δημοσκόπηση (Suffolk University / USA Today) συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις αξιολόγησης του προφίλ των υποψηφίων κατά τον πρώτο κύκλο των ανοιχτών τηλεοπτικών συζητήσεων, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC). Η προθεσμία κάλυψης των σχετικών προϋποθέσεων λήγει στις 16 Ιουλίου, ενώ η δεύτερη τηλεμαχία των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στον Ιούλιο στο Ντιτρόιτ. Ο αριθμός των υποψηφίων παραμένει στους 21.

Πρόκειται για τους 20 υποψηφίους που έλαβαν μέρος στον πρώτο κύκλο, αλλά και τον κυβερνήτη της Μοντάνα, Στιβ Μπούλοκ.

Η DNC γνωστοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει μία σκληρή διαδικασία επιλογής, προκειμένου να διατηρήσει σταθερό στους 20 τον αριθμό των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Για τον τρίτο κύκλο των ανοιχτών τηλεοπτικών συζητήσεων που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, οι υποψήφιοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν ποσοστό 2% σε τέσσερις δημοσκοπήσεις μεταξύ της 28ης Ιουνίου και της 28ης Αυγούστου, ενώ θα πρέπει να έχουν λάβει δωρεές από 130.000 Αμερικανούς.

Αρκετοί από τους υποψηφίους έχουν μέχρι σήμερα τρεις έγκυρες δημοσκοπήσεις για τη συμμετοχή τους στην τηλεμαχία του Σεπτεμβρίου (Μπάιντεν, Μπούκερ, Χάρις, Γουόρεν, Σάντερς, Μπάτιγκιεγκ).

Η Κλόμπουτσαρ έχει δύο έγκυρες δημοσκοπήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις (Suffolk University / USA Today) θα χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα που βρίσκονται κοντά στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σύμφωνα με τις οδηγίες που έστειλε στις προεκλογικές εκστρατείες η DNC κι έχει στα χέρια του το «Politico».

To πανεπιστήμιο Suffolk αρχικά ανέφερε αποτελέσματα με δύο δεκαδικά σημεία. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έχουν αποτελέσματα που πλησιάζουν την πιο κοντινή ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της USA Today, την οποία έχει αποδεχτεί η DNC.

Η τελευταία δημοσκόπηση (Suffolk University / USA Today) έγινε με τη συμμετοχή 500 εν δυνάμει συμμετεχόντων στον προκριματικό κύκλο των Δημοκρατικών στην Αϊόβα μεταξύ της 28ης Ιουνίου και της 1ης Ιουλίου. Το περιθώριο στατιστικού λάθους της προσδιορίζεται στο 4,4%. Η άλλη δημοσκόπηση (Quinnipiac poll) έγινε με τη συμμετοχή 554 Δημοκρατικών σε παναμερικανικό επίπεδο μεταξύ της 28ης Ιουνίου και της 1ης Ιουλίου, με το ποσοστό στατιστικού λάθους για τη δημοσκόπηση αυτή να προσδιορίζεται στις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγές: ΑΠΕ, Politico

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2019, 04:17