Κάτι χωρίς προηγούμενο στην αμερικανική ιστορία είναι το ότι στο φόντο πίσω από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που άρχισε το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα· λίγο μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας) την πρώτη του ομιλία εφ’ όλης της ύλης στη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, κάθονται δύο γυναίκες: η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Στα 81 της, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο ήδη έχει ακούσει αρκετές προεδρικές ομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκάλεσε σάλο τον Φεβρουάριο του 2020 κάνοντας κομμάτια μπροστά στις κάμερες το αντίτυπο της ομιλίας για την Κατάσταση της Ένωσης που είχε μόλις εκφωνήσει ο Ρεπουμπλικανός τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλά για πρώτη φορά έχει την Κάμαλα Χάρις πλάι της. Είναι κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ πριν στα περίπου 245 χρόνια της ιστορίας των ΗΠΑ.

Κόρη μεταναστών από την Ινδία και την Τζαμάικα, η πρώην γερουσιαστής και πρώην εισαγγελική λειτουργός είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όπως τόσες άλλες γυναίκες, νιώθω υπερηφάνεια για αυτή τη στιγμή, διότι μας βλέπω να εκπροσωπούμαστε» σχολίασε μέσω Twitter η Δημοκρατική βουλευτής Μπάρμπαρα Λι. «Αυτό οφειλόταν να έχει γίνει καιρό πριν» πρόσθεσε.

Άλλο ιστορικό στοιχείο: και οι δύο φορούν μάσκες, υποχρεωτικές πλέον στο ημικύκλιο, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2007 ως το 2011, η κυρία Πελόζι, αναδείχθηκε ξανά στο κορυφαίο αξίωμα το 2019.

Η Κάμαλα Χάρις είναι πρώτη στη σειρά διαδοχής του προέδρου. Η Νάνσι Πελόζι είναι δεύτερη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης