Το Ανώτατο Δικαστήριο εξουσιοδότησε την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει κονδύλια ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποδεσμεύθηκαν από το Κογκρέσο για το Πεντάγωνο, επιτρέποντας να διατεθούν τα χρήματα αυτά για την οικοδόμηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, όπως επιθυμούσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Με ψήφους 5-4, το Ανώτατο Δικαστήριο, που πλέον κλίνει προς το συντηρητικό στρατόπεδο, ανέτρεψε την απόφαση ενός δικαστή της Καλιφόρνιας, που είχε απαγορεύει την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου να χρησιμοποιεί μερικά από τα κονδύλια του υπουργείου Άμυνας για την κατασκευή του τείχους με το Μεξικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο αιτιολογικό της απόφασης του το Δικαστήριο αναφέρει ότι οι ενάγοντες δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την κατανομή των κονδυλίων αυτών διότι “η κυβέρνηση αποδεικνύει επαρκώς, σε αυτό το στάδιο” τη βασιμότητα της επιχειρηματολογίας της.

“Ουάου! Μεγάλη ΝΙΚΗ για το Τείχος”, δήλωσε με tweet του ο Τραμπ λίγα λεπτά μετά από την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου.

“Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την εντολή κατώτερου δικαστηρίου, επιτρέποντας να συνεχιστεί το τείχος στα νότια σύνορα. Μεγάλη ΝΙΚΗ για την Συνοριακή Ασφάλεια και για το Κράτος Δικαίου!”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μπρα ντε φερ για τη χρηματοδότηση του τείχους προκάλεσε στις αρχές του έτους την μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για ένα χρονικό διάστημα ρεκόρ 35 ημερών. Ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να χρησιμοποιήσει κεφάλαια που προορίζονταν για τις ένοπλες δυνάμεις ώστε να προωθήσει την οικοδόμηση του τείχους, παρακάμπτοντας την άρνηση του Κογκρέσου να χρηματοδοτήσει μία από τις βασικές του προεκλογικές εξαγγελίες.

Οι αντίπαλοι του συνοριακού τείχους δεν σκοπεύουν να σταματήσουν εδώ και η χορήγηση των κονδυλίων μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή. Η ACLU, η ισχυρή οργάνωση πολιτικών ελευθεριών, αντέδρασε γρήγορα χθες, ανακοινώνοντας νέα προσφυγή για να εμποδίσουν την χρηματοδότηση του συνοριακού τείχους με μη εξουσιοδοτημένα στρατιωτικά κονδύλια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης