Ό,τι απομένει όρθιο από την πολυκατοικία που κατέρρευσε ξαφνικά τη νύχτα της 24ης Ιουνίου στη Φλόριντα θα κατεδαφιστεί στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, εν αναμονή της έλευσης τροπικής καταιγίδας, ανακοίνωσε η δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα.

Η κατεδάφιση θα γίνει από τις 22:00 έως τις 03:00 (τοπικές ώρες· 05:00 έως 10:00 ώρες Ελλάδας) με τη χρήση «μικρών ποσοτήτων εκρηκτικών τοποθετημένων με στρατηγικό τρόπο», εξήγησε η κα. Λιβάιν Κάβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο μέρος του κτηρίου 12 ορόφων, του λεγόμενου Champlain Towers South, κατέρρευσε μέσα στη νύχτα μέσα σε σύννεφο σκόνης, προκαλώντας μια από τις χειρότερες αστικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι Αρχές φοβούνται πως το υπόλοιπο κτήριο θα πέσει, απειλώντας την ασφάλεια των σωστικών συνεργείων. Οι φόβοι αυτοί επιτάθηκαν καθώς φθάνει η τροπική καταιγίδα Έλσα, η οποία αναμένεται να αρχίσει να πλήττει τη Φλόριντα από αύριο Τρίτη.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των θυμάτων ανεστάλησαν το Σάββατο για την προετοιμασία της κατεδάφισης. Ο απολογισμός των θυμάτων της καταστροφής ανέρχεται ως εδώ σε 24 νεκρούς, ενώ 121 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κατεδάφιση θα περιοριστεί στην άμεση περίμετρο του κτηρίου» είπε η κα. Λιβάιν Κάβα, όμως θα προκαλέσει τη διασπορά «σκόνης και άλλων σωματιδίων που αποτελούν αναπόφευκτη συνέπεια των κατεδαφίσεων αυτού του είδους και καλούμε προληπτικά τους κατοίκους γειτονικών κτιρίων να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους», πρόσθεσε η δήμαρχος.

Η κα. Λιβάιν Κάβα διευκρίνισε πως, αφού αποπερατωθεί η κατεδάφιση του τμήματος της πολυκατοικίας που απομένει όρθιο, η έρευνα για τα θύματα θα συνεχιστεί, παρ΄ ότι -έντεκα ημέρες μετά την καταστροφή- οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων έχουν εκμηδενιστεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης