Σε κατοικημένες περιοχές της Τρίπολης έχει ήδη φθάσει η εμπροσθοφυλακή του στρατηγού Χαφτάρ, σύμφωνα με την τουρκική έκδοση του γερμανικού πρακτορείου Deutsche Welle, είδηση την οποία αναμεταδίδει και η τουρκική εφημερίδα Sozcu.

«H πρωτεύουσα της Λιβύης με την οποία έχουμε συνάψει συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο κινδυνεύει», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα τονίζοντας ότι «θα καταληφθεί από τον στρατηγό Χαφτάρ ο οποίος έχει κηρύξει την Τουρκία εχθρό του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ Ghassan Salame  μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δήλωσε ότι σύντομα οι δυνάμεις του Χαφτάρ πρόκειται να καταλάβουν την πρωτεύουσα της Λιβύης με την στήριξη της Ρωσίας.

Στο μεταξύ για πρώτη φορά ο φιλότουρκος υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης  Mohamed Taha Siala  άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πέσει η Τρίπολη στα χέρια του Χαφτάρ.

Στον «αέρα» η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την ΑΟΖ;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης για την ΑΟΖ έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου, ενώ θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις αρχές Ιανουαρίου.

Ωστόσο η ισχύς της συμφωνίας είναι αβέβαιη καθώς ο Χαφτάρ κατά την τελευταία ανακοίνωσή του ήταν σαφής: «…όλοι οι  μαχητές που δεν διαθέτουν εξτρεμιστική ιδεολογία να εγκαταλείψουν τα όπλα τους, να εγκαταλείψουν την Τρίπολη, και να επιστρέψουν στις πόλεις τους ασφαλείς. “Οι δυνάμεις του LNA “δεν αναγνωρίζουν το ‘κράτος”της Τρίπολης και δεν υποστηρίζουν εκείνους που πούλησαν την πατρίδα σε άπληστους ανθρώπους για την δόξα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”, αναφέρει η ανακοίνωση.

«Θα απελευθερώσουμε την Τρίπολη και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο» δήλωσε ο στρατηγός.

«Η συμφωνία με την Τουρκία τέθηκε σε ισχύ» ανακοίνωσε η φιλότουρκη κυβέρνηση της Λιβύης

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης,  η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, για δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Δικαιοσύνης της λιβυκής κυβέρνησης του Αλ Σάρατζ, ζητήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Συμβουλίου Προεδρίας να θέσουν σε ισχύ άμεσα τη συμφωνία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα στη Λιβύη στις αρχές του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στην Λιβύη τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στην τελική φάση του με την αναμέτρηση μεταξύ των δυνάμεων του Χαφτάρ που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Ρωσία και τις κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία, το Κατάρ και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Ακάρ: Η συμφωνία με την Λιβύη δεν αποτελεί απειλή για  άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών

«Η συμφωνία με την Λιβύη δεν αποτελεί απειλή σε άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών. Πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων χωρών» δήλωσε σήμερα στην Άγκυρα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

«Παράλληλα με τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά της τρομοκρατίας εντός και εκτός συνόρων, συνεχίζονται με αποφασιστικότητά και οι ενέργειες στο Αιγαίο την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο», δήλωσε επίσης ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.
«Το ευκολότερο που μπορεί να γίνει στο θέμα αυτό είναι η δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Αν δεν συμβεί αυτό δεν θα επιτρέψουμε μια αντίθετη απόφαση. Δεν μπορεί να επιβιώσει καμία απόφαση η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε», δήλωσε ο Ακάρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης