Ο Τζόσουα Γουόνγκ, φοιτητικός ηγέτης στο Χονγκ Κονγκ και ακτιβιστής για τη δημοκρατία, κάλεσε σήμερα, κατά την έξοδό του από τη φυλακή, την επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρι Λαμ να παραιτηθεί μετά τις τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον του νομοσχεδίου της που επιτρέπει τις εκδόσεις υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

«Δεν έχει πια τα προσόντα για να είναι η ηγέτις του Χονγκ Κονγκ» δήλωσε ο Γουόνγκ στους δημοσιογράφους βγαίνοντας από τη φυλακή. «Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 22χρονος ακτιβιστής, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης για τον ρόλο του στην «Εξέγερση των ομπρελών» του 2014, είχε κλειστεί στη φυλακή τον Μάιο, αφού είχε απορριφθεί προσφυγή του σε δεύτερο βαθμό κατά της καταδίκης του.

Η απελευθέρωσή του πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που το Χονγκ Κονγκ είναι το θέατρο νέας σειράς εκτεταμένων διαδηλώσεων, οι οποίες αυτήν τη φορά προκλήθηκαν από το επίμαχο νομοσχέδιο περί έκδοσης υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στο Χονγκ Κονγκ για να απαιτήσουν την απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου. Εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι συνέχιζαν τον αποκλεισμό ενός αστικού αυτοκινητοδρόμου στην καρδιά του Χονγκ Κονγκ, διαλύθηκαν σήμερα το πρωί. Η αστυνομία είχε περάσει πολλές ώρες παρακαλώντας τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από τις 10 λωρίδες αυτής της συνήθως εξαιρετικά πολυσύχναστης αρτηρίας. Οι διαδηλωτές τελικά αποχώρησαν χωρίς να υπάρξει βίαιη σύγκρουση με τις δυνάμεις της τάξης και εγκαταστάθηκαν σε γειτονικό πάρκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γουόνγκ, ο οποίος φορούσε λευκό πουκάμισο και κρατούσε ένα μικρό κουτί με τα προσωπικά του αντικείμενα, βγήκε περπατώντας από τη φυλακή Λάι Τσι Κοκ ενώ απ’ έξω τον περίμενε πλήθος δημοσιογράφων.

«Ζητούμε η Κάρι Λαμ να παραιτηθεί, να αποσύρει πλήρως τον νόμο για την έκδοση υπόπτων και να αναθεωρήσει τον όρο ‘ταραχές’ που χρησιμοποιεί» για τις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε ο Γουόνγκ.

Ο ίδιος καταδίκασε επίσης το γεγονός ότι οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών με επικάλυψη από καουτσούκ κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της περασμένης Τετάρτης, η οποία ήταν η πιο βίαιη που έχει πραγματοποιηθεί στην πρώην βρετανική αποικία μετά την επιστροφή της στην Κίνα, το 1997.

«Όταν ήμουν στη φυλακή, είδα την Κάρι Λαμ να κλαίει ζωντανά στην τηλεόραση. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως όταν έχυνε δάκρυα, οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ έχυναν το αίμα τους στην Αντμίραλτι» (Ναυαρχείο), δήλωσε αναφέροντας τη συνοικία όπου πραγματοποιήθηκε η βίαιη αστυνομική καταστολή την Τετάρτη.

Αυτός ο ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας, που ήταν 17 ετών στην αρχή των διαδηλώσεων του 2014, καταδικάσθηκε τον Ιανουάριο 2018 σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών επειδή δεν είχε συμμορφωθεί με δικαστική εντολή για την εκκένωση ενός καταυλισμού που είχε δημιουργηθεί στη διάρκεια αυτής της κινητοποίησης.

Τότε είχε μείνει μόνο έξι ημέρες στη φυλακή και στη συνέχεια είχε απελευθερωθεί με εγγύηση εν αναμονή της εξέτασης της έφεσής του.

Ωστόσο, στα μέσα Μαΐου ένας εφέτης είχε διατάξει να επιστρέψει στη φυλακή, μειώνοντας παράλληλα την ποινή του σε φυλάκιση δύο μηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης