Μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον κορωνοϊό απέτυχε δυστυχώς στην πρώτη κλινική δοκιμή της, όπως ανακοίνωσαν Κινέζοι επιστήμονες. Πρόκειται για την επονομαζόμενη Kaletra, ένα συνδυασμό δύο φαρμάκων, του lopinavir και του Ritonavir, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά του ιού HIV.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέφεραν ότι «κανένα όφελος δεν παρατηρήθηκε» κατά τη δοκιμή της θεραπείας σε 199 ενήλικους ασθενείς ηλικίας 48 έως 68 ετών σε νοσοκομείο της πόλης Ουχάν, του επίκεντρου της επιδημίας στην Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για 14 μέρες οι μισοί από τους Κινέζους ασθενείς έκαναν τη «στάνταρντ» θεραπεία για πνευμονία, ενώ οι άλλοι μισοί πήραν επιπρόσθετα και την Kaletra. Όπως διαπιστώθηκε, η Kaletra δεν μείωσε τη χρονική διάρκεια της νόσου, ούτε απέτρεψε θανάτους στη δεύτερη ομάδα των ασθενών.

Αν και απογοητευτική η δοκιμή, οι ερευνητές επισήμαναν ότι δεν αποτελεί την τελευταία λέξη, καθώς περαιτέρω δοκιμές θα δείξουν κατά πόσο τα εν λόγω δύο φάρμακα θα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αν χορηγηθούν σε πιο πρώιμο στάδιο του Covid-19 ή αν συνδυασθούν με άλλα φάρμακα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε αποδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19. Οι γιατροί ανά τον κόσμο δοκιμάζουν απελπισμένα διάφορα φάρμακα, τα οποία κανονικά χρησιμοποιούνται σε άλλες ασθένειες, μήπως κάποιο από αυτά βοηθήσει τελικά τους σοβαρά αρρώστους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάποιο φάρμακο να έχει σαφή αποτελεσματικότητα. Μεταξύ άλλων, δοκιμάζεται η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, ενός φθηνού και σχετικά ασφαλούς φαρμάκου κατά της ελονοσίας. Οι έως τώρα αναφορές από τη δοκιμή της σε ασθενείς στην Κίνα και στη Γαλλία δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ακόμη για να είναι βέβαιοι οι γιατροί.

Υπό δοκιμή σε νοσοκομεία βρίσκεται και το πειραματικό αντιικό φάρμακο Remdesivir της εταιρείας Gilead, καθώς και ένα παλιό ασφαλές αντιυπερτασικό φάρμακο, το losartan, μήπως μπορεί να αποτρέψει τις ήπιες λοιμώξεις του Covid-19 να επιδεινωθούν στην πορεία. Το εν λόγω φάρμακο μπλοκάρει τον υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισδύσει στα κύτταρα του ανθρώπου, συνεπώς οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί να επιβραδύνει τη δράση του SARS-CoV-2.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης