Οι κινεζικές αρχές κινητοποίησαν σήμερα τον στρατό για την αντιμετώπιση των πλημμυρών εξαιτίας των οποίων περισσότεροι από 140 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι στη λεκάνη του Γιανγκτσέ, όπου τόσο σφοδρές βροχοπτώσεις είχαν να σημειωθούν εδώ και σχεδόν 60 χρόνια.

Στις περιοχές γύρω από τον τρίτο μεγαλύτερο ποταμό του κόσμου σημειώνονται φέτος βροχοπτώσεις ρεκόρ, δήλωσε ο υφυπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Ζενγκ Γκουογκουάνγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από τον Ιούνιο, η μέση βροχόπτωση στη λεκάνη του Γιανγκτσέ είναι η ισχυρότερη από το 1961» δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες Δευτέρα στο Πεκίνο.

Η ποσότητα του νερού που έπεσε κατά την περίοδο αυτή είναι μεγαλύτερη κατά 51% από τον μέσο όρο, πρόσθεσε.

Οι αρχές εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την πόλη Ουχάν (κεντρική Κίνα), όπου ο νέος κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του στα τέλη της περυσινής χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η κορύφωση της πλημμύρας φαίνεται να πέρασε χθες Δευτέρα απ’ αυτή τη μητρόπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων χωρίς να προκαλέσει υπερβολικές ζημιές.

Η προσοχή επικεντρώνεται τώρα στη λίμνη Πογιάνγκ, τη μεγαλύτερη της Κίνας, στην επαρχία Τζιανγκσί (κεντρική Κίνα).

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, η στάθμη του νερού, που ανακοινώθηκε από έναν υδρολογικό σταθμό, έσπασε εκεί το ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1998, τη χρονιά που είχαν σημειωθεί οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους σ’ όλη την Κίνα.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες στην Τζιανγκσί, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, διασώστες και απλοί πολίτες, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ.

Περίπου οι μισοί απ’ αυτούς έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη λίμνη Πογιάνγκ, όπου έχουν υποχωρήσει πολλά φράγματα, σύμφωνα με την εθνική τηλεόραση.

Στην πόλη Τζιουτζιάνγκ, όπου η λίμνη επικοινωνεί με τον Γιανγκτσέ, στρατιώτες που φορούν σωσίβια γιλέκα ενισχύουν τα φράγματα με σακιά άμμου.

Περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν στη λεκάνη του Γιανγκτσέ, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του κινεζικού πληθυσμού. Ο επίσημος απολογισμός από τον Ιούνιο έχει φθάσει τους 141 νεκρούς ή αγνοούμενους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης