Οι προσπάθειες για την απομάκρυνση του γιγαντιαίου πλοίου  μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει μπλοκάρει τη διώρυγα του Σουέζ επέτρεψαν στην πρύμνη και το πηδάλιό του να κινηθούν το Σάββατο, αλλά παρέμεινε ασαφές πότε θα μπορούσε να αποκολληθεί το πλοίο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχής της διώρυγας.

Το μήκους 400 μέτρων πλοίο Ever Given κόλλησε διαγώνια στο νότιο τμήμα του καναλιού μέσα σε ισχυρούς ανέμους νωρίς την Τρίτη, διακόπτοντας την παγκόσμια ναυτιλία και εμποδίζοντας μια από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κυκλοφορίας διέρχεται από τη διώρυγα, και εκατοντάδες σκάφη περιμένουν να περάσουν από την υδάτινη οδό μόλις αποκολληθεί το πλοίο.

Ο πρόεδρος της Αρχής για τη διώρυγα του Σουέζ, Οσάμα Ράμπι, δήλωσε ότι ελπίζει πως δεν θα είναι απαραίτητο να χρειαστεί η απομάκρυνση μερικών από τα 18.300 εμπορευματοκιβώτια του πλοίου για να ελαφρύνει το φορτίο του, αλλά είπε επίσης ότι οι ισχυρές παλίρροιες και οι άνεμοι περιπλέκουν τις προσπάθειες για την απελευθέρωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πρύμνη του πλοίου άρχισε να κινείται προς το Σουέζ και αυτό ήταν θετικό σημάδι τη νύχτα, αλλά η παλίρροια έπεσε σημαντικά και σταματήσαμε», δήλωσε ο Ράμπι σε δημοσιογράφους στο Σουέζ.

«Περιμένουμε ότι ανά πάσα στιγμή το πλοίο θα μπορούσε να γλιστρήσει και να κινηθεί από το σημείο στο οποίο βρίσκεται», πρόσθεσε.

Μια ολλανδική εταιρεία που εργάζεται για να απελευθερώσει το πλοίο είπε ότι θα μπορούσε να ελευθερωθεί έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εάν βαρύτερα ρυμουλκά, βυθοκόρηση και υψηλή παλίρροια καταφέρνουν να το εκτοπίσουν.

Οι προσπάθειες ρυμούλκησης άρχισαν εκ νέου το απόγευμα του Σαββάτου και προγραμματίστηκαν περαιτέρω προσπάθειες το βράδυ της ίδιας ημέρας και το πρωί της Κυριακής, ανέφεραν τρεις πηγές με γνώση των λειτουργιών του καναλιού, αν και πρόσθεσαν ότι μπορεί να είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί περισσότερη άμμος από το σημείο όπου βρίσκεται το πλοίο για να αποκολληθεί.

Πηγή: Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης