Ο Κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, σε επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία, απηύθυνε έκκληση χθες Πέμπτη να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, 14 μήνες και πλέον μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

«Η θέση της Λατινικής Αμερικής είναι πως πρέπει να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία, διότι έχουμε υποστεί εξάπλωση της πείνας λόγω της ανόδου των τιμών των τροφίμων», υπογράμμισε ο κ Πέτρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα El País.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θέλουμε αυτός ο πόλεμος να συνεχιστεί», συνέχισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, αποφεύγοντας να επιρρίψει ευθύνες για την ένοπλη σύρραξη.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ χθες, ο κ. Πέτρο επισήμανε εξάλλου πως οι θάνατοι στη Λατινική Αμερική εξαιτίας του λεγόμενου «πολέμου κατά των ναρκωτικών», που χαρακτηρίζει χρεοκοπημένο, είναι περισσότεροι από αυτούς των πολέμων στην Ουκρανία, στη Συρία ή στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έχει κάνει παρόμοιες τοποθετήσεις. Ούτε ο πρόεδρος Πέτρο, ούτε ο ομόλογός του Λούλα συμφωνούν με τη θέση πως η Ρωσία, που προχώρησε σε στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο, φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για τη σύρραξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το σκεπτικό «δεν μας φαίνεται τίμιο», εξήγησε ο κ. Πέτρο. «Οι ίδιες [χώρες] που απορρίπτουν αυτή την εισβολή έχουν κάνει εκείνες εισβολές (…) Δεν αναφέρομαι μόνο στη Μέση Ανατολή, μιλάω και για αυτές που υπέστη η Λατινική Αμερική».

Εξάλλου ο πρόεδρος Πέτρο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ισπανική κάτω Βουλή προχθές Τετάρτη –την μποϊκοτάρισαν οι βουλευτές της ακροδεξιάς παράταξης Vox–, επέκρινε τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής και κάλεσε να αυξηθεί η χρήση ανανεώσιμων και καθαρών μορφών ενέργειας.

«Έχουμε μια αποστολή: να σώσουμε την ανθρωπότητα. Ή θα αλλάξουμε, ή θα εξαλειφθεί το είδος», προειδοποίησε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης