Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Nίκος Ρούσσης

Την ένδειξη «προσεχώς», έχουν οι προθέσεις και τα σχέδια της Κομισιόν, για την αμφισβήτηση αυθαίρετων αποφάσεων των διαδικτυακών πλατφορμών, με βάση τις οποίες εξαφανίζονται προφίλ χρηστών και μπλογκάρονται «λογαριασμοί» , στο όνομα της «παραβίασης των όρων της κοινότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από σημερινή απάντηση του Επιτρόπου Breton, προς την Ιταλίδα ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Mara Bizzotto η οποία, από τις 25 Ιανουαρίου 2021, είχε ρωτήσει την Κομισιόν ,πώς σκοπεύει να διαφυλάξει το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικό διάλογο στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Επίτροπος, αναφερόμενος στην πρόταση Digital Services Act (DSA), που την χαρακτηρίζει ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση για την εξισορρόπηση των ευθυνών των διαδικτυακών υπηρεσιών, διαβεβαιώνει ότι :

-«Το DSA θα δώσει στους χρήστες δυνατότητες αμφισβήτησης αποφάσεων, που λαμβάνονται από διαδικτυακές πλατφόρμες, για την κατάργηση περιεχομένου, ακόμη και όταν αυτές οι αποφάσεις βασίζονται στους όρους και τις προϋποθέσεις της πλατφόρμας.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-«Οι χρήστες θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν καταγγελίες απευθείας στην πλατφόρμα, να επιλέξουν ένα εξωδικαστικό όργανο επίλυσης διαφορών ή να ζητήσουν ένσταση ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.

Ακολουθούν, η σημερινή απάντηση του Επιτρόπου και η ερώτηση της Ιταλίδας ευρωβουλευτή.

Απάντηση του κ. Breton εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (16.3.2021)

Η ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης και η δημοκρατική συμμετοχή αποτελούν τον πυρήνα της δράσης της ΕΕ για τη διαμόρφωση του διαδικτυακού περιβάλλοντος.

Η πρόταση Digital Services Act (DSA) είναι μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση για την εξισορρόπηση των ευθυνών των διαδικτυακών υπηρεσιών.

Με τον τρόπο αυτό, οι υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας των μεγάλων πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου τους στη διευκόλυνση της δημόσιας συζήτησης, θα υπόκεινται σε σαφείς αρχές, διαφάνεια και υπευθυνότητα. Μολονότι αναγνωρίζει ότι η ελευθερία της σύμβασης των διαδικτυακών πλατφορμών θα πρέπει κατ ‘αρχήν να γίνεται σεβαστή, το προτεινόμενο DSA απαιτεί οι πλατφόρμες να είναι διαφανείς σε οποιεσδήποτε πολιτικές και μέτρα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του περιεχομένου και τους υποχρεώνει να ενεργούν με επιμελή, αντικειμενικό και αναλογικό τρόπο εφαρμογή και επιβολή τέτοιων περιορισμών, λαμβάνοντας υπόψη τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται στον Χάρτη.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης κανόνες για πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες για την αξιολόγηση και τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν τα συστήματά τους στην ελευθερία της έκφρασης.

Το DSA θα δώσει στους χρήστες δυνατότητες αμφισβήτησης αποφάσεων που λαμβάνονται από διαδικτυακές πλατφόρμες για την κατάργηση περιεχομένου, ακόμη και όταν αυτές οι αποφάσεις βασίζονται στους όρους και τις προϋποθέσεις της πλατφόρμας.

Οι χρήστες θα έχουν επίσης το δικαίωμα να υποβάλλουν καταγγελίες απευθείας στην πλατφόρμα, να επιλέξουν ένα εξωδικαστικό όργανο επίλυσης διαφορών ή να ζητήσουν ένσταση ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων. Αναγνωρίζοντας ότι η δημοκρατία απαιτεί πιο αποφασιστική δράση για τη διατήρηση ανοικτού δημοκρατικού διαλόγου, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τη Δημοκρατία ανακοίνωσε δράσεις για την προώθηση της διαφάνειας στην πολιτική διαφήμιση, την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και τις ξένες παρεμβάσεις, την ανάπτυξη προτύπων υπευθυνότητας για διαδικτυακές πλατφόρμες σε αυτό το θέμα και την προώθηση του σεβασμού στη δημόσια συζήτηση.

Ιταλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Mara Bizzotto 25 Ιανουαρίου 2021

Στις 7 Ιανουαρίου, το Facebook και το Twitter μπλόκαραν τους λογαριασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η Apple, η Google και η Amazon κατάργησαν στη συνέχεια την εφαρμογή Parler, ένα κοινωνικό δίκτυο με συντηρητικό προσανατολισμό, από τις υπηρεσίες τους. Στις 11 Ιανουαρίου, το Twitter περιόρισε την πρόσβαση στον λογαριασμό της ιταλικής εφημερίδας Libero για υποτιθέμενες ύποπτες δραστηριότητες. Όσον αφορά τις αυθαίρετες αποφάσεις των ψηφιακών γιγάντων σχετικά με ορισμένους λογαριασμούς, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen, δήλωσε στην Ολομέλεια ότι «[πρέπει] να επιβάλουμε δημοκρατικά όρια στους … διαδικτυακούς γίγαντες» και ότι αποφάσεις όπως εάν θα μπλοκάρουν Το προφίλ του Trump δεν μπορεί να αφεθεί στους «διευθυντές της Silicon Valley». Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι η ελευθερία του λόγου θα μπορούσε να περιοριστεί, αλλά μόνο από τον νομοθέτη και όχι από τη διαχείριση μιας επιχείρησης. Δεδομένου ότι ο αποκλεισμός των λογαριασμών του Trump και του Facebook καθώς και της εφημερίδας Libero συνιστά εξαιρετικά σοβαρή λογοκρισία, την οποία ασκούν ιδιωτικές πολυεθνικές που ασκούν την τεράστια οικονομική και πολιτική τους δύναμη, και δεδομένου ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα από τα πιο άμεσα κανάλια για άμεση συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική συζήτηση, μπορεί η Επιτροπή να αναφέρει: 1. σκοπεύει να προτείνει ρυθμιστικά μέσα για την αντιμετώπιση της τεράστιας ισχύος των πλατφορμών Ιστού, οι οποίες λειτουργούν κατά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων και ελευθεριών που εγγυάται τα δημοκρατικά συστήματα; 2. Πώς σκοπεύει να διαφυλάξει το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικό διάλογο στα κοινωνικά δίκτυα;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης