Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο δεν έκρυψε την οργή του χθες Πέμπτη όταν ερωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt κατά το οποίο το οργανωμένο έγκλημα αδημονεί να λεηλατήσει την οικονομική βοήθεια που ζητεί η Ρώμη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Το να ισχυρίζεται μια ξένη εφημερίδα ότι η Μαφία περιμένει τα χρήματα που ζητάει η Ιταλία από τις Βρυξέλλες είναι αισχρό και απαράδεκτο», εξανέστη ο Ντι Μάιο μιλώντας στο δημόσιο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελπίζω ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αποστασιοποιηθεί από τους ισχυρισμούς αυτής της γερμανικής εφημερίδας, που είναι μια από τις μεγαλύτερες της Γερμανίας», πρόσθεσε.

Το ξέσπασμα του επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας σημειώθηκε εν μέσω της πικρής διένεξης στην Ευρώπη για τα ευρωομόλογα, την έκδοση κοινού χρέους από πλευράς της Ε.Ε. για να προσφερθεί βοήθεια στα κράτη-μέλη της τα οποία έχουν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ειδικά στην Ιταλία και την Ισπανία.

Η Γερμανία απορρίπτει — πάγια — την αμοιβαιοποίηση χρέους, όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, ιδίως η Ολλανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικοί στη δράση των συμμοριών του υποκόσμου στην Ιταλία προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου η μαφία να αποπειραθεί να αρπάξει μέρος των κεφαλαίων που θα διατεθούν για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας αφού τεθεί υπό έλεγχο η κρίση.

«Θα είναι χρυσή ευκαιρία γι’ αυτούς [τους μαφιόζους], αλλά το γνωρίζουμε και θα λάβουμε αντίμετρα», τόνιζε ο Τζουζέπε Γκοβερνάλε, ο επικεφαλής της ειδικής υπηρεσίας της ιταλικής αστυνομίας που δρα εναντίον της Μαφίας (DIA), στο Γερμανικό Πρακτορείο στα τέλη του Μαρτίου.

Η Ιταλία θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς στον πλανήτη — πάνω από 18.000 — εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης