Η πρόταση για δημιουργία ζώνης ασφαλείας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ στη βόρεια Συρία, δεν θα οδηγήσει σε τίποτα υετικό, επειδή υπάρχει ήδη συμφωνία για την διευθέτηση της κατάστασης στην χώρα, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Κίρκενες της Νορβηγίας, μετά τη συνάντηση που είχε με την Νορβηγίδα ομόλογο του Ίνε Έρικσεν Σιορέϊντε.

Ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι αυτή την εβδομάδα «άρχισε να κάνει περίεργες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες μερικά μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν αυτή την πρόταση , ενώ μερικά δεν την υποστηρίζουν και τόσο». «Εάν όμως ήδη λέγεται ότι οι νατοϊκοί θέλουν να αναλάβουν αυτό το καθήκον (την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην βόρειο-ανατολική Συρία), τότε φυσικά η πρόταση αυτή δεν εμπεριέχει τίποτα το καλό και δεν χρειάζεται να ψαχνόμαστε. Υπάρχουν οι ρωσο-τουρκικές συμφωνίες, τις οποίες υποστηρίζουν η Δαμασκός και οι Κούρδοι και οι οποίες πρέπει να εφαρμοσθούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην ίδια την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, η οποία θα είναι υπό των έλεγχο διεθνούς δύναμης, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία «προς το παρόν δεν αντιλαμβάνεται καθόλου για ποιο πράγμα συγκεκριμένα γίνεται λόγος». Ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στην αοριστία της πρότασης που έκανε «για πρώτη φορά η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας (Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπαουερ)» είπε «ότι μόλις την έκανε αντιμετωπίσθηκε επικριτικά από άλλα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης»

Στις 21 Οκτωβρίου, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Αννεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπαουερ πρότεινε την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Συρίας –Τουρκίας υπό την αιγίδα διεθνούς δύναμης με την συμμετοχή της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης