Η Γενική Εισαγγελία της Λευκορωσίας άσκησε ποινική δίωξη κατά της πρώην υποψήφιας για την προεδρία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και των μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης με την κατηγορία της «σύστασης εξτρεμιστικής οργάνωσης την οποία καθοδηγούσαν».

H Γενική Εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον τους, μετά το πόρισμα που εξέδωσε η Ανακριτική Επιτροπή σύμφωνα με το οποίο η Τιχανόφσκαγια και τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης απηύθυναν εκκλήσεις για ενέργειες που αποσκοπούσαν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια της χώρας, προβαίνοντας σε συνωμοσία με στόχο την κατάληψη της εξουσίας με μη συνταγματικό τρόπο, με βάση σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωποι του Συντονιστικού Συμβουλίου χαρακτήρισαν την άσκηση ποινικής δίωξης παραλογισμό και προσπάθεια άσκησης πιέσεων. «Πάντα ενεργούσαμε στο πλαίσιο του νόμου και ποτέ δεν απευθύναμε εκκλήσεις για έκνομες ενέργειες. Εξακολουθούμε να εμμένουμε στον διάλογο και λέμε όχι στην παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών να λένε την άποψη τους. Ο στόχος μας είναι ο ίδιος, ο διάλογος για την επίλυση της πολιτικής κρίσης», δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Συμβουλίου, όπως γράφει η Novaya Gazeta.

Επίσης η εισαγγελία ασκεί ποινική δίωξη εναντίον άλλων πολιτών με την κατηγορία ότι χρηματοδοτούσαν την δραστηριότητα της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης δημιουργήθηκε στις 14 Αυγούστου με πρωτοβουλία της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια που ήταν υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή νικητής αναδείχθηκε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο συγκεντρώνοντας ποσοστό 80,01%, ενώ η Τιχανόφσκαγια συγκέντρωσε το 10,12% .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτοτε συνεχίζονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης κατά της σημερινής ηγεσίας, οι οποίες καταλήγουν κάθε φορά σε μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης