Την πλήρη ευθύνη για την κρατική αεροπειρατεία στο αεροσκάφος της Ryanair ανέλαβε χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος, αφού ισχυρίστηκε ότι η πληροφορία για βόμβα προήλθε από την Ελβετία, απείλησε με αντίποινα όσους επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα του.

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση του μετά το πρωτοφανές περιστατικό, ο επί ένα τέταρτο του αιώνα πρόεδρος της Λευκορωσίας κατήγγειλε τους «κακόβουλους» που  «προσπαθούν να πνίξουν και να στραγγαλίσουν τη χώρα του» και κατηγόρησε τον δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβιτς ότι συμμετείχε στην προετοιμασία αιματηρής εξέγερσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λουκασένκο είπε ότι η απάντηση της διεθνούς κοινότητας ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή και ότι οι αντιδράσεις της έχουν τη Λευκορωσία μόνο ως πρώτο στόχο, αφού μετά θα πληγεί η Ρωσία. «Όσοι επικρίνουν το Μινσκ εγκαταλείπουν την κοινή λογική και την ηθική και έχουν επιδοθεί σε έναν νέο, υβριδικό πόλεμο κατά της Λευκορωσίας» είπε.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας επανέλαβε όσα είχαν πει τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικά στελέχη της χώρας του, ότι, δηλαδή, η επέμβαση στο αεροσκάφος ήταν απολύτως νόμιμη και κατηγόρησε τη Δύση ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διερεύνηση του περιστατικού. Δήλωσε ακόμη ότι εκείνες τις κρίσιμες ώρες τα συστήματα άμυνας του πυρηνικού σταθμού της Λευκορωσίας τέθηκαν σε στρατιωτικό συναγερμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης