Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 26 τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς στο Σικάγο κατά τη διάρκεια της παρέλασης για τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, στο Χάιλαντ Παρκ.

Το μακελειό ξεκίνησε όταν ένοπλος άρχισε να πυροβολεί κατά της παρέλασης της 4ης Ιουλίου στο Χάιλαντ Παρκ του Ιλινόις, το πρωί της Δευτέρας, δήλωσαν οι Αρχές. Η αστυνομία ανέφερε ότι πυροβολούσε από μια ταράτσα, χρησιμοποιώντας ένα τουφέκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης

Εκατοντάδες αστυνομικοί συμμετείχαν στο ανθρωποκυνηγητό για να εντοπιστεί ο νεαρός ο οποίος σκόρπισε θάνατο και τρόμο στους κατοίκους της καλοβαλμένης πόλης περίπου 30.000 κατοίκων, που βρέχεται από τη λίμνη Μίσιγκαν. Οι Αρχές δημοσιοποίησαν φωτογραφία του νεαρού με πρόσωπο στο οποίο διακρίνονται διάφορα τατουάζ.

Ο φερόμενος ως δράστης κατονομάστηκε ως Ρόμπερτ («Μπόμπι») Κρίμο ο τρίτος, κάτοικος της περιοχής, 22 ετών.

Ο 22χρονος είχε χαρακτηριστεί «οπλισμένος και πολύ επικίνδυνος» από εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Έπειτα από σύντομη καταδίωξη του αυτοκινήτου του, ο ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση «χωρίς να συμβεί το παραμικρό», είπε χθες βράδυ στον Τύπο ο Λου Τζόγκμεν, αρχηγός της αστυνομίας στο Χάιλαντ Παρκ.

 

Ο νεαρός είχε παρουσία σε διάφορους ιστότοπους, όπου αυτοσυστηνόταν ως μουσικός του Σικάγο με το ψευδώνυμο «Awake the rapper».

Τα κίνητρά του είναι άγνωστα σε αυτό το στάδιο.

Βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του 22χρονου

 

Οι Αρχές ανέπτυξαν ισχυρές δυνάμεις, θωρακισμένα οχήματα, τουλάχιστον ένα ελικόπτερο, ενώ κλήθηκαν επίσης ομοσπονδιακές ενισχύσεις.

 

 

Η δήμαρχος του Σικάγο Λόρι Λάιτφουτ, είχε αναφέρει νωρίτερα τη Δευτέρα: «Οι αρχές επιβολής του νόμου εργάζονται σκληρά για να θέσουν τον δράστη υπό κράτηση».

Ο Μπράντ Σνάιντερ, ο οποίος εκπροσωπεί το Highland Park, ένα βόρειο προάστιο του Σικάγο στο Κογκρέσο, είπε ότι βρισκόταν  στην αρχή της παρέλασης όταν κάποιος άρχισε να πυροβολεί. Τόνισε ότι ο ίδιος και η συνοδεία του ήταν ασφαλείς.

Η δήμαρχος του Χάιλαντ Παρκ, Νάνσι Ρότερινγκ κάλεσε μετά το συμβάν όλους τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, να τηλεφωνήσουν στους δικούς τους ανθρώπους και να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλείς.

«Η κοινότητά μας τρομοκρατήθηκε από μια πράξη βίας που μας συγκλόνισε. Η καρδιά μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων, αυτήν τη σπαρακτική στιγμή», είπε η δήμαρχος Νάνσι Ρότερινγκ, σε μια πρόχειρη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε στον δρόμο. «Ενώ είχαμε συγκεντρωθεί για να γιορτάσουμε την ελευθερία μας, τώρα θα πρέπει να θρηνήσουμε την τραγική απώλεια τόσων ζωών», πρόσθεσε.

Παράλληλα τα κοντινά προάστια Έβανστον και Ντίρφιλντ ακύρωσαν τις δικές τους γιορτές λόγω του περιστατικού.

Ο Μάιλς Ζαρέμσκι, 73 ετών, κάτοικος του Χάιλαντ Παρκ που ήταν στην παρέλαση, είπε σε συνέντευξη ότι ακούγονταν συνεχόμενοι πυροβολισμοί σαν να προέρχονταν από αυτόματο τουφέκι

«Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ένα μπούμερανγκ ή ίσως ήταν μια κροτίδα. Ξαφνικά ακολούθησε αναταραχή και οι άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι προς κάθε κατεύθυνση.  Ξαφνικά είδα αρκετούς ανθρώπους αιμόφυρτους», είπε αρχικά για να προσθέσει αμέσως μετά: «Ο πυροβολισμός οδήγησε σε μια φρικιαστική σκηνή τρομοκρατημένων ανθρώπων και ματωμένα σώματα. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο στη ζωή μου. Ήταν χάος».

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, που μίλησε στο κανάλι WGN, δήλωσε ότι είδε έναν άνδρα οπλισμένο με τουφέκι να ανοίγει πυρ εναντίον του πλήθος. «Ήταν στο έδαφος και σερνόταν, σαν στρατιωτικός», σχολίασε ο άνδρας αυτός.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι με το ξεκίνημα των πυροβολισμών είδαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους αιμόφυρτους στο έδαφος.

Επίσης πολλοί συμμετέχοντες στην παρέλαση ανέφεραν ότι άκουσαν τουλάχιστον 25 πυροβολισμούς 

Νωρίτερα, ένας ρεπόρτερ της εφημερίδας ανέφερε ότι είδε τρεις αιμόφυρτους ανθρώπους καλυμμένους με κουβέρτες και ότι οι τραυματίες είναι τουλάχιστον πέντε. 

Η Αντριεν Ντρελ παρακολουθούσε τους μαθητές ενός λυκείου να παρελαύνουν όταν ένας άνδρας σήμανε συναγερμό. «Επικράτησε πανικός σε όλη την πόλη. Έχουμε αποσβολωθεί», είπε στην εφημερίδα Chicago Sun-Times.

Μια ακόμη παρευρισκόμενη στην παρέλαση, η Λάιζα Σκούλκιν, είπε ότι το χάος άρχισε λίγο μετά την έναρξη της παρέλασης στις 10 π.μ. «Ξαφνικά ακούσαμε τους πυροβολισμούς, πολλαπλούς και γρήγορους στη σειρά, και μετά δεκάδες άνθρωποι έτρεχαν», δήλωσε στον τοπικό σταθμό ειδήσεων, WGN9. «Οι δρόμοι ήταν απλώς γεμάτοι με κόσμο που έτρεχε και παιδιά που έκλαιγαν», πρόσθεσε.

Η κ. Σκούλκιν είπε ότι βρισκόταν σε ένα πάρκινγκ και κρύφτηκε κάτω από ένα αυτοκίνητο με πολλούς άλλους μέχρι περίπου τις 10:45, όταν ο σύζυγός της μπόρεσε να πλησιάσει κοντά και εκείνη να φτάσει στο αυτοκίνητό του. Τοπικά πλάνα ειδήσεων έδειξαν πτυσσόμενες καρέκλες, οχήματα παρέλασης και πλωτήρες —μερικοί διακοσμημένοι με αμερικανικές σημαίες και κόκκινο, λευκό και μπλε πούλιες— εγκαταλελειμμένες στο δρόμο.

Μια παραγωγός του τηλεοπτικού καναλιού CBS-2, που βρισκόταν στο σημείο, η Ελίσα Κάουφμαν, τόνισε ότι «όλοι έτρεχαν, κρύβονταν και ούρλιαζαν».

«Οι άνθρωποι φώναζαν ότι υπάρχει ένας σκοπευτής», είπε μια κάτοικος του Χάιλαντ Παρκ, η Ντέμπι Γκλίκμαν, στο πρακτορείο Associated Press. «Έτσι αρχίσαμε να τρέχουμε. Απλώς τρέξαμε. Έγινε χάος εκεί πέρα». Η Γκλίκμαν είπε πάντως ότι δεν άκουσε κανέναν θόρυβο, ούτε είδε κάποιον τραυματισμένο.

Το Highland Park είναι ένα προάστιο που φιλοξενεί περίπου 30.000 ανθρώπους. Βρίσκεται κατά μήκος της όχθης της λίμνης Μίσιγκαν, περίπου 25 μίλια βόρεια του κέντρου του Σικάγο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης