Οι στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης της Συρίας έχουν περικυκλώσει ολοκληρωτικά την υψηλής στρατηγικής σημασίας πόλη της επαρχίας Ιντλίμπ, Σαρακέμπ, παρά τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας.

«Μέχρι στιγμής, οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν εισβάλει στην πόλη, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις», δήλωσε στην ιστοσελίδα Middleeasteye ο Μοχάμεντ αλ-Μπακούρ, ένας ακτιβιστής από την υπό πολιορκία περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Μπακούρ, υπάρχει μια μικρή δίοδος στο βόρειο κομμάτι της πόλης όπου δεν παρίστανται δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, «όμως (η δίοδος) είναι μονίμως υπό παρακολούθηση».

«Οι δυνάμεις της Δαμασκού από τα δυτικά έχουν σταθμεύσει στο χωριό Τρονμπά και χθες κατέλαβαν την πόλη Άφις, βόρεια της Σαρακέμπ, οπότε η υπόλοιπη διαδρομή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη», είπε ο ίδιος.

Το κρατικό συριακό πρακτορείο SANA επιβεβαίωσε πως δυνάμεις φιλικά προσκείμενες στον πρόεδρο Μπάσαρ αλ-Άσαντ έχουν περικυκλώσει τη Σαρακέμπ και παρέκαμψαν τα παρατηρητήρια των Τούρκων, τα οποία η Άγκυρα είχε εγκαταστήσει στην προσπάθειά της να επιβραδύνει την επίθεση της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε στις δυνάμεις του Άσαντ διορία μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου για να παύσουν τις επιθέσεις και να οπισθοχωρήσουν.

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς τα τουρκικά σύνορα από τη στιγμή της έναρξης της επίθεσης της συριακής κυβέρνησης προς την επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο οχυρό της αντίπαλης πλευράς, τον Δεκέμβριο.

«Πλέον υπάρχουν τέσσερα νεοσύστατα τουρκικά παρατηρητήρια στην περιοχή της πόλης, τα οποία είναι ολοκληρωτικά περικυκλωμένα», είπε στο MEE ο Κατίμπ αλ-Αντλάμπι, ένας ακτιβιστής από τη νότια Ιντλίμπ.

«Σήμερα, ένα μεγάλο τουρκικό κονβόι μπήκε στη στρατιωτική αεροπορική βάση Ταφτάναζ, που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών βόρεια του Σαρακέμπ όμως δέχτηκε βομβαρδισμό από τις κυβερνητικές δυνάμεις».

«Νομίζω πως το τουρκικό κονβόι προετοιμάζεται να εγκαθιδρύσει ένα νέο σημείο παρατήρησης μέσα στην αεροπορική βάση, που πιστεύεται πως είναι ο πιθανός προορισμός των δυνάμεων της Δαμασκού μετά τη Σαρακέμπ», είπε ο Αντλάμπι. «Οι αντάρτες προετοιμάζουν στρατιωτικές ενέργειες».

 

Βομβαρδισμοί στην Ιντίμπ
 

Η Σαρακέμπ είναι πόλη μεγάλης στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί την είσοδο από τα ανατολικά στην Ιντλίμπ και την κοντινή πόλη Αρίχα. Επίσης, συνδέει τους διεθνείς δρόμους Μ4 και Μ5, όπως και τα ανατολικά προάστια της πόλης της Ιντλίμπ με τα νότια του Αλέπο.

Η επίθεση των συριακών δυνάμεων, με την αεροπορική υποστήριξη της Ρωσίας, έχει αποκόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών προς το νότιο τμήμα του Αλέπο, αυξάνοντας τις πιθανότητες κατάρρευσης για περισσότερα χωριά και πόλεις.

Παράλληλα, η πόλη της Ιντλίμπ έχει βιώσει βομβαρδισμούς κατά περιόδους, σε κινήσεις που σηματοδοτούν πως οι συγκρούσεις ενδέχεται να συγκεντρωθούν σύντομα σε μεγαλύτερου μεγέθους περιοχές και να διπλασιαστούν οι αριθμοί των προσφύγων.

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στην Ιντλίμπ. Βίντεο που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη και επικαλείται το MEE δείχνουν έναν μαχητή στο Σαρακέμπ να λέει πως στην πόλη έχουν απομείνει περίπου 60 πολεμιστές για να την υπερασπίζονται. Σύμφωνα με τον μαχητή, ο οποίος ανήκει στο Επαναστατικό Μέτωπο του Σαρακέμπ, η κυρίαρχη δύναμη στις περιοχές της Ιντλίμπ που κρατούνται από αντάρτες δεν έχει στείλει ενισχύσεις για να υπερασπιστεί την πόλη.

«Οι συνθήκες στην πόλη είναι εξαιρετικά δύσκολες και επώδυνες. Λόγω του μικρού αριθμού μαχητών, υπάρχει μεγάλη έλλειψη υπεράσπισής της, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις που είναι γνωστές για τις επαναστατικές της δραστηριότητες», είπε. Ωστόσο, ο Mohammed al-Awad, εκπρόσωπος του Επαναστατικού Μετώπου του Σαρακέμπ, δήλωσε στο MEE ότι οι μαχητές έχουν πλέον υποχωρήσει και άφησαν την πόλη απροστάτευτη. «Τώρα δεν έχουν απομείνει καθόλου μαχητές. Προετοιμαζόμαστε για στρατιωτική δράση και θα εισέλθουμε ξανά στην πόλη, αν το θέλει ο Θεός », είπε.

Σε έναν καταυλισμό της Ιντλίμπ, τα όνειρα γυναικών καταστρέφονται

Αφού αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους εξαιτίας των βομβαρδισμών της συριακής κυβέρνησης, οι γυναίκες και τα παιδιά που ζούσαν στην περιοχή αποκλείστηκαν στα τουρκικά σύνορα μην έχοντας πού να πάνε.

Η καθημερινή ζωή της Νάντια καθορίζεται από τα στενά όρια μιας αυτοσχέδιας σκηνής, την οποία μοιράζεται με επτά ακόμα μέλη της οικογένειάς της.

Η ίδια, ο σύζυγός της, τα παιδιά τους, η αδερφή της και τέσσερα ανίψια της άφησαν πίσω την πατρίδα τους, το Σαρακέμπ της νότιας Ιντλίμπ, έναν μήνα πριν, αναζητώντας σωτηρία και προφύλαξη από τους συριακούς και ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Η οικογένεια κατέληξε στη Σαρμάδα, πόλη στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα τουρκικά σύνορα και στεγάζει ανεπίσημους καταυλισμούς για τους εκτοπισμένους.

Χωρίς χρήματα για να πληρώσει το ενοίκιο κάποιου σπιτιού, η οικογένεια κατέληξε σε έναν από τους καταυλισμούς της περιοχής. Ο σύζυγος της Νάντια έφυγε σύντομα για την Τουρκία, ελπίζοντας να βρει δουλειά, και άφησε τη γυναίκα του και την αδερφή της να φροντίζουν τα έξι παιδιά. Χωρίς δικά της έσοδα, η 25χρονη Νάντια αισθάνεται εγκλωβισμένη.

Μία μέρα στα τέλη του Ιανουαρίου, τα μέλη της οικογένειας μαζεύτηκαν μέσα στη σκηνή τους, που βρίσκεται σε έναν γεμάτο καταυλισμό. Δεν τους έχει απομείνει σχεδόν τίποτα στη Σαρμάδα.

«Είναι αδύνατο να αισθανθεί κανείς άνετα εδώ», είπε η Νάντια στο MEE, ενώ το κρύο θέριζε. Τα παιδιά της φώναζαν, καλύπτοντας τη φωνή της όσο μιλούσε.

«Δεν βρίσκουμε ησυχία εδώ και δεν υπάρχουν τουαλέτες ή άλλου είδους εγκαταστάσεις».

Η Νάντια και η αδερφή της, η Καντίγια, της οποίας ο σύζυγος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό τον Δεκέμβρη, είπαν πως ονειρεύονται τη στιγμή που θα ζήσουν σε πραγματικό σπίτι και πάλι. Η Νάντια έζησε το όνειρό της μόνο για έναν μήνα, πριν αναγκαστεί να φύγει προς τα βόρεια -το σπίτι στο οποίο αυτή και ο σύζυγός της ξόδεψαν χρήματα που μάζευαν για χρόνια, ήταν έτοιμο για να τους υποδεχτεί στα τέλη του περασμένου έτους. Έναν μήνα μετά, αναγκάστηκαν να φύγουν.

«Αυτή η σκηνή είναι ολόκληρη η ύπαρξή μου πλέον», είπε η Νάντια.

Η Ιντλίμπ περνάει την πιο καταστροφική κρίση της, όσον αφορά τους εκτοπισμένους. Οι επιθέσεις των υποστηρικτών της κυβέρνησης έχουν αναγκάσει τους τελευταίους εναπομείναντες κατοίκους να παρατήσουν τα σπίτια τους κατά εκατοντάδες χιλιάδες, και πίσω τους μένουν μονάχα πόλεις-φαντάσματα, συντετριμμένες από τις βόμβες.

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους στις πόλεις και τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα βορειοδυτικά σύνορα της Συρίας με την Τουρκία είναι κατά μεγάλη πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και διαχειριστές των τοπικών καταυλισμών.

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών είπε πως οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν περίπου το 80 τοις εκατό των εκτοπισμένων, από τους πρόσφατους βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν τον Δεκέμβρη. Περίπου 37.000 από όσους έφυγαν τον Ιανουάριο είναι παιδιά.

Στη Σαρμάδα, όπου η Νάντια και η οικογένειά της επιβιώνουν στη σκηνή τους, ζουν, σύμφωνα με το MEE, περίπου 170 οικογένειες, οι 40 εκ των οποίων οδηγούνται από χήρες και ανύπαντρες γυναίκες. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους τους δύο τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των ΗΕ. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί στην Ιντλίμπ, ενώ τον Ιανουάριο έχασαν τη ζωή τους περίπου 200 άνθρωποι.

Η Ε.Ε. καλεί να τερματισθούν οι βομβαρδισμοί στην Ιντλίμπ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε το τέλος των βομβαρδισμών που διεξάγουν οι συριακές δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, και να υπάρξει ανθρωπιστική πρόσβαση στους πληθυσμούς της περιοχής.

«Οι βομβαρδισμοί και άλλες επιθέσεις κατά των πολιτών στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να σταματήσουν», αναφέρει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανακοίνωση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί επειγόντως από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια», πρόσθεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε αυτή τη δήλωση που υπογράφει μαζί με τον αρμόδιο Επίτροπο για την ανθρωπιστική βοήθεια Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Την ίδια ώρα η Γαλλία επανέλαβε το αίτημά της για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ιντλίμπ και πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους συνιστούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων οδήγησε στο τυφλό μακελειό εκατοντάδων πολιτών. Οι επιθέσεις συνεχίζουν να περιλαμβάνουν πολιτικούς στόχους σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές, σε ιατρικές εγκαταστάσεις και σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας», δηλώνουν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Τα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι στη βορειοδυτική Συρία είναι απαράδεκτα», επιμένουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει στρατιωτική πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση. «Ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα είναι η αξιόπιστη πολιτική λύση χωρίς αποκλεισμούς, την οποία διευκολύνει ο ΟΗΕ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης