Τέσσερις χωροφύλακες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν την Κυριακή σε ενέδρα στο δυτικό τμήμα του Μάλι, χώρας του Σαχέλ αντιμέτωπης με τη φονική δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Δυο οχήματα των δυνάμεων ασφαλείας πυρπολήθηκαν και άλλα δύο, με προσαρμοσμένα πολυβόλα, έπεσαν στα χέρια των δραστών της επίθεσης, που διαπράχθηκε στην Κουαλά, ανακοίνωσε η χωροφυλακή. Δυο από τους δράστες σκοτώθηκαν και άλλοι αιχμαλωτίστηκαν, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει αριθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χωροφυλακή δεν διευκρίνισε σε ποια οργάνωση αποδίδει την επίθεση. Οι χωροφύλακες, όπως και τα μέλη του στρατού, οι ξένες δυνάμεις και κάθε αντιπρόσωπος του κράτους είναι στόχοι των τζιχαντιστών.

Το Μάλι βιώνει από το 2012 εξάπλωση της τζιχαντιστικής απειλής και πολυδιάστατη κρίση — πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική. Η βία, ξεκινώντας από τον βορρά, εξαπλώθηκε στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα της χώρας και στα γειτονικά κράτη, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα. Πλέον σαρώνει δυτικούς τομείς, ενώ εξαπλώνεται προς νότο, θορυβώντας κι άλλους γείτονες του Μάλι, ειδικά τη Σενεγάλη.

Η στρατιωτική χούντα, στην εξουσία στο Μάλι από το 2020, τερμάτισε τη συμμαχία του Μπαμακό με τη Γαλλία και τους δυτικούς εταίρους της κι έφερε στη χώρα Ρώσους, τους οποίους παρουσιάζει ως στρατιωτικούς εκπαιδευτές, για να τη βοηθήσουν να πατάξει τους τζιχαντιστές. Λέει πως έχει αναγκάσει να περάσουν στην άμυνα τις οργανώσεις που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός Σοκέλ Κοκάλα Μαϊγκά δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας τομέας της επικράτειας όπου δεν μπορεί να πάει ο στρατός· ως αυτό το στάδιο, οι αρχές παραδέχονταν ότι τα δύο τρίτα της επικράτειας βρίσκονται εκτός του ελέγχου του κράτους.

Ο ισχυρισμός αυτός ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τις διαπιστώσεις ειδικών και πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία οι συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται στο κεντρικό τμήμα του Σαχέλ, «ιδιαίτερα στην Μπουρκίνα Φάσο και στο Μάλι».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης