Μαζικές συλλήψεις και διώξεις στο Καζακστάν για «τρομοκρατία και εμπλοκή σε επεισόδια»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022, 09:57
Μαζικές συλλήψεις και διώξεις στο Καζακστάν για «τρομοκρατία και εμπλοκή σε επεισόδια»

Οι Αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει περισσότερους από 450 υπόπτους για τρομοκρατία και εμπλοκή σε μαζικά επεισόδια, μετά τις αιματηρές ταραχές οι που συγκλόνισαν τη χώρα της κεντρικής Ασίας στις αρχές του μήνα.

Οι άνευ προηγουμένου μαζικές κινητοποιήσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, εκτραχύνθηκαν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, με το ξέσπασμα εκτεταμένων ταραχών και την ένοπλη καταστολή τους. Κατά τον επίσημο απολογισμό, σκοτώθηκαν 225 άνθρωποι και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Η κρίση ώθησε τον πρόεδρο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ να ζητήσει να αναπτυχθούν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και συμμάχων της στον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη.

Σύμφωνα με τον Έλντος Κιλιμιάνοφ, ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό του Καζακστάν, έχουν συλληφθεί 464 ύποπτοι για τρομοκρατία και επεισόδια.

Συνολικά, 970 άνθρωποι, οι οποίοι κατηγορούνται για κλοπή, επεισόδια ή παράνομη οπλοκατοχή συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών που άρχισαν να διενεργούνται μετά τις ταραχές, διευκρίνισε ο κ. Κιλιμιάνοφ στον Τύπο.

Τα επεισόδια, χωρίς προηγούμενο από την ανεξαρτησία του Καζακστάν το 1991, οδήγησαν σε τουλάχιστον 12.000 προσαγωγές.

Πάνω από 2.000 στρατιωτικοί των κρατών-μελών του ΟΣΣΑ αναπτύχθηκαν στη χώρα για να υποστηρίξουν τις Αρχές, προτού αποσυρθούν τη 19η Ιανουαρίου, αφού ολοκληρώθηκε η αποστολή τους.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν έσπευσε να δηλώσει πως «τρομοκράτες» εκπαιδευμένοι στο εξωτερικό βρίσκονταν πίσω από τις ταραχές. Δεν έχει, πάντως, παρουσιάσει κάποια απόδειξη γι’ αυτό μέχρι σήμερα.

Ο Τοκάγεφ διαδέχθηκε το 2019 τον μέντορά του, τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή για τρεις δεκαετίες τη μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας με 19 εκατομμύρια κατοίκους. Η μετάβαση έμοιαζε επιτυχημένη. Όμως, η αιματηρή κρίση του Ιανουαρίου έφερε στον «αφρό» εσωτερικές συγκρούσεις στην κορυφή της πυραμίδας της εξουσίας.

Κατά τρόπο άνευ προηγουμένου, ο Τοκάγεφ καταφέρθηκε εναντίον του προκατόχου του την περασμένη εβδομάδα: του πρόσαψε πως ευνόησε τη δημιουργία μιας «κάστας πλουσίων», οι οποίοι διαφεντεύουν την πλούσια σε υδρογονάνθρακες χώρα.

Την περασμένη Τρίτη, ο πανίσχυρος, ακόμη, «ηγήτορας του κράτους», πρώην πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, 81 ετών, εκφράστηκε για πρώτη φορά από την εκδήλωση της κρίσης, για να ορκιστεί πίστη στον νυν πρόεδρο και για να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει «καμία διένεξη ή σύγκρουση» στους κόλπους της ελίτ.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι του στενού κύκλου του Ναζαρμπάγεφ εκδιώχθηκαν τις τελευταίες ημέρες από θέσεις-κλειδιά, ενώ άλλοι φυλακίστηκαν.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022, 09:58