Ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, έκανε λόγο για «μια επιτυχημένη επιχείρηση» έπειτα από τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ σε επίπεδο πληροφοριών, μια προφανής αναφορά στις πληροφορίες για τον θάνατο του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σε αμερικανική επιχείρηση στη Συρία.

«Μια ιστορική, επιτυχημένη επιχείρηση, αποτέλεσμα της συνεργασίας σε επίπεδο πληροφοριών με τις ΗΠΑ», έγραψε ο Μάζλουμ Άμπντι στο Twitter, αν και δεν επιβεβαίωσε ξεκάθαρα τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί κομάντος έπεσαν από ελικόπτερα στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον τζιχαντιστών.

«Η επιχείρηση είχε στόχο υψηλόβαθμα στελέχη του ΙΚ», εξήγησε το Παρατηρητήριο, κάνοντας λόγο για επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων κοντά στο χωριό Μπαρίσα στην επαρχία Ιντλίμπ.

Λίγο νωρίτερα η μη κυβερνητική οργάνωση είχε επισημάνει ότι οκτώ ελικόπτερα στοχοθέτησαν μετά τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς Κυριακή ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα, μια περιοχή όπου βρίσκονταν «ομάδες που πρόσκεινταν στο ΙΚ».

Βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου πιθανολογείται ότι παρουσιάζει την επίθεση που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις κατά του αρχηγού του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι

 

«Τα πυρά είχαν στόχο ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα, όπου βρίσκονταν ομάδες που πρόσκεινταν στο ΙΚ», επεσήμανε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ούτε να διαψεύσουμε την παρουσία του Μπαγκντάντι» στην περιοχή αυτή, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, την επιχείρηση διεξήγαγαν ελικόπτερα του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, τον οποίο έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ.

Το Παρατηρητήριο διευκρίνισε ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή αυτή, που διήρκεσε δύο ώρες, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και τουλάχιστον ένα παιδί.

Το σπίτι που πιστεύεται ότι ήταν ο βασικός στόχος δέχθηκε πυρά από αέρος προτού μέλη των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού κατέβουν από ελικόπτερα και εμπλακούν σε μάχες στο έδαφος, εξήγησε η ίδια πηγή.

Σε εικόνες που τραβήχτηκαν υπό το φως της ημέρας φαίνεται ένας κρατήρας στο έδαφος, πιθανόν αποτέλεσμα της επιχείρησης, και ματωμένα, σκισμένα ρούχα.

 

H κρατική τηλεόραση του Ιράκ επικαλέστηκε ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας ο οποίος επεσήμανε ότι ιρακινές υπηρεσίες Πληροφοριών βοήθησαν στον εντοπισμό του αλ Μπαγκντάντι.

Εν αναμονή των δηλώσεων Τραμπ

Η είδηση για τον θάνατο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους κάνει τον γύρο του Διαδικτύου ωστόσο, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

Λίγη ώρα προτού οι υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας αναγγείλουν ότι ο Τραμπ θα κάνει μία «σημαντική ανακοίνωση», ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναφέρει σιβυλλικά μέσω Twitter: «μόλις έγινε κάτι πολύ μεγάλο!».

Τουρκία και ΗΠΑ αντάλλαξαν πληροφορίες πριν από την επιδρομή 

Την ίδια ώρα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι ο τουρκικός στρατός και η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση αντάλλαξαν πληροφορίες πριν από την επιδρομή στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

«Πριν από την αμερικανική επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας το βράδυ του Σαββάτου υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών διοικήσεων και των δύο χωρών», αναφέρεται στη ανακοίνωση. 

Μάλιστα όπως δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, ο αρχηγός του ISIS αλ Μπαγκντάντι είχε φτάσει στην περιοχή, όπου διεξήχθη η επιχείρηση των ΗΠΑ 48 ώρες νωρίτερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης