Δύο Ισραηλινοί, που θεωρείται πως συνδέονταν με το οργανωμένο έγκλημα, δολοφονήθηκαν προχθές Τετάρτη σε εμπορικό κέντρο της μεξικανικής πρωτεύουσας, ενέργεια που θεωρείται πως αποτελούσε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών, ανακοίνωσαν οι μεξικανικές διωκτικές αρχές.

Οι δύο άνδρες δολοφονήθηκαν ενώ γευμάτιζαν σε εστιατόριο στο εμπορικό κέντρο, στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας «μας οδήγησαν να θεωρήσουμε τα γεγονότα ξεκαθάρισμα λογαριασμών εγκληματικών συμμοριών», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ουλίσες Λάρα, εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών του Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος.

Τα δύο θύματα πιστεύεται ότι είχαν σχέσεις «με την ισραηλινή μαφία», κατά τις μεξικανικές αρχές, που προσπαθούν να εξακριβώσουν τον βαθμό εμπλοκής τους στη διακίνηση ναρκωτικών, την πώληση όπλων και το ξέπλυμα χρήματος.

Η πρεσβεία του Ισραήλ στο Μεξικό διευκρίνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ότι επρόκειτο για τους Αλόν Αζουλάι, 41 ετών, και Μπενιαμίν Γεσουρούν Σούτσι, 44 ετών, που είχαν αμφότεροι «ποινικό μητρώο στο Ισραήλ, όπως και στο Μεξικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έγιναν στόχος επίθεσης ομάδας εκτελεστών, εξήγησε ο Λάρα. Μια γυναίκα, μέλος της ομάδας, συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να απομακρυνθεί από τον τόπο του εγκλήματος, πρόσθεσε ο ίδιος.

Εικόνες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του εμπορικού κέντρου, που μεταδόθηκαν από μεξικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, καταγράφουν το πιστολίδι στο εμπορικό κέντρο κατά τη διάρκεια του οποίου τραυματίστηκε επίσης ένας αστυνομικός. Δύο ένοπλοι ρίχνουν επανειλημμένα, αναγκάζοντας άλλον έναν αστυνομικό να πέσει κάτω πριν κρυφτεί μέσα σε περιπολικό.

Μερικά λεπτά αργότερα, οι δύο Ισραηλινοί δολοφονούνται στο εσωτερικό εστιατορίου του εμπορικού κέντρου, γεγονός που προκαλεί πανικό στους άλλους θαμώνες, πολλοί από τους οποίους πέφτουν στο πάτωμα για να σωθούν.

 

Τα πρώτα πυρά πιθανόν είχαν σκοπό να αποσπάσουν την προσοχή των αστυνομικών που βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο, ώστε στη συνέχεια να δολοφονηθούν οι δύο Ισραηλινοί.

Η γυναίκα που ενέχεται στην εκτέλεση, η ταυτότητα της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα από τις Αρχές, αρχικά υποστήριξε ότι επρόκειτο για έγκλημα πάθους, πριν εντέλει αποκαλύψει στοιχεία τα οποία οδήγησαν τις Αρχές να συμπεράνουν πως η διπλή δολοφονία αποτελούσε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών.

Το ενδεχόμενο να επρόκειτο πράγματι για έγκλημα πάθους «έχει πλέον αποκλειστεί», τόνισε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Λάρα.

Η γυναίκα, που πιστεύεται πως είχε συνολικά τρεις συνεργούς, εικονίζεται σε εικόνες από άλλες κάμερες παρακολούθησης να βαδίζει παράλληλα στη λεωφόρο όπου συνελήφθη. Αποπειράθηκε να αλλάξει εμφάνιση βγάζοντας ρούχα και πετώντας την ξανθιά περούκα που φόραγε κατά τη διάρκεια της επίθεσης όταν συνελήφθη, ανέφεραν μεξικανικά ΜΜΕ, που την κατονόμασαν ως Εσπεράνσα Γκουτιέρες, 33 ετών.

Παρότι το Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα θεωρείτο παλαιότερα συγκριτικά ασφαλέστερο από άλλες περιοχές της χώρας, τα τελευταία χρόνια βιώνει κι αυτό κύμα βίας που εντείνεται. Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών, που πέρυσι ξεπέρασε τις 29.000 —επίπεδο χωρίς ιστορικό προηγούμενο— εν μέρει αποδόθηκε στην κλιμάκωση της βίας στην πόλη του Μεξικού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης