Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει εξασθενήσει σημαντικά στο επίπεδο των αριθμητικών ποσοστών του, καθώς παραμένει προσηλωμένο στον άνθρωπο τον οποίο ο ίδιος νίκησε, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχει κατακερματιστεί και η πτέρυγα του Τραμπ στο κόμμα αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του, αλλά από την άλλη μεριά είναι μία σημαντική μειοψηφία μεταξύ του αμερικανικού λαού» δήλωσε ο Μπάιντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Νομίζω ότι είναι κατάλληλο να πω ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει υποστεί ευρεία μείωση στα ποσοστά του» δήλωσε ο Δημοκρατικός Μπάιντεν, χωρίς να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του με στοιχεία.

Μια δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο έδειξε ότι ποσοστό 36% των Αμερικανών προσδιορίζονται ότι κλίνουν προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, σε σύγκριση με ποσοστό 42% για τους Δημοκρατικούς, περίπου το ίδιο ποσοστό όπως και πριν από έναν χρόνο.

Οι Δημοκρατικοί έχουν οριακή πλειοψηφία στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, ενώ 23 αμερικανικές πολιτείες έχουν Δημοκρατικούς κυβερνήτες, σε σύγκριση με τις 27 πολιτείες των ΗΠΑ, όπου οι κυβερνήτες τους είναι Ρεπουμπλικανοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι ψέματα και η απόρριψή του από 74 εκατομμύρια Αμερικανούς που ψήφισαν Ρεπουμπλικανούς στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, με 15 έδρες να αλλάζουν χέρια στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπογραμμίζουν την αποτυχία του να ενώσει και να ηγηθεί της χώρας μας» δήλωσε η εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, Έμα Βάουν.

Μία πλειοψηφία 53% των Ρεπουμπλικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ νίκησε στις προεδρικές εκλογές του 2020, αποδίδοντας τη νίκη του Μπάιντεν σε νοθεία, ενώ το 25% του συνόλου της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ συμφωνεί ότι νίκησε ο Τραμπ, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης.

Ο Μπάιντεν νίκησε στις προεδρικές εκλογές με διαφορά μεγαλύτερη των 7 εκατομμυρίων ψήφων και με μία διαφορά 306-232 εκλεκτόρων στο Σώμα των Εκλεκτόρων.

Ο Τραμπ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι έχασε τις εκλογές εξαιτίας ανεξέλεγκτης εκλογικής νοθείας, ενώ οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν απορριφθεί από πολλά δικαστήρια, αλλά και πολιτειακούς εκλογικούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει στραφεί στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας, μέσω της ενίσχυσης των παραδοσιακών διεθνών συμμαχιών των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν φθαρεί από τον Τραμπ. Οι διεθνείς ηγέτες αντιλαμβάνονται ότι «είμαστε ένα τίμιο και σεβαστό έθνος», δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αφήνοντας στην άκρη τα σχόλιά του για τους Ρεπουμπλικανούς, ο Μπάιντεν ελπίζει ότι θα διασώσει μία συμφωνία μαζί τους για τις δαπάνες εκσυγχρονισμού των υποδομών στις ΗΠΑ. Ο ίδιος πιστεύει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είναι καθοριστικής σημασίας, προκειμένου το κόμμα του να διατηρήσει την οριακή πλειοψηφία του στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.

«Η ατζέντα έχει να κάνει με το εμβόλιο, την οικονομία και τις υποδομές. Είναι σημαντικό να δείχνουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πρόοδο» είπε ο Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί έχουν οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 50 ψήφους στη Γερουσία των 100 εδρών, με την πλειοψηφική ψήφο της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπάιντεν, της Κάμαλα Χάρις.

Οι εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και για έναν αριθμό εδρών στη Γερουσία θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο του 2022.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης