Νότια της Λεμεσού έστειλαν το «Μπαρμπαρός» οι Τούρκοι

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019, 12:33
Νότια της Λεμεσού έστειλαν το «Μπαρμπαρός» οι Τούρκοι
Νότια της Κύπρου και σε απόσταση περίπου 30 ναυτικών μιλίων από το Ακρωτήρι Λεμεσού, εντός του τεμαχίου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, του οποίου τα δικαιώματα έρευνας έχουν οι ΕΝΙ-KOGAS, βρίσκεται από την Κυριακή το υπό τουρκική σημαία σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από το πλοίο υποστήριξης «TANUX-1» που πλέει ανατολικότερα του σεισμογραφικού.

Η πλεύση και η ταχύτητά του δείχνουν ότι το «Μπαρμπαρός» ξεκινά παράνομες σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η Τουρκία εξέδωσε παράτυπη Navtex, με την οποία «δέσμευσε» θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου για παράνομη δραστηριότητα - σεισμογραφικές έρευνες - του «Μπαρμπαρός» για περίοδο τεσσάρων μηνών, δηλαδή μέχρι τις 25 Μαΐου.

Αφορά σε θαλάσσια περιοχή έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που καλύπτει τμήματα των τεμαχίων 1, 8, 9 και 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ξεκινά από απόσταση περίπου 20 ν. μιλίων (30 χιλιομέτρων) από το Ακρωτήρι Λεμεσού στο βορειοδυτικό της άκρο και σε απόσταση 32 ναυτικών μιλίων (60 χιλιομέτρων) από τις ακτές του Μαζωτού στο βορειοανατολικό της άκρο.

Για τα εν λόγω τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές διαδικασίες, ενώ αναμένεται να γίνουν γεωτρήσεις τους επόμενους μήνες από τις ΤΟΤΑΛ και ΕΝΙ. Παράλληλα, για το τεμάχιο 7 αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο την έναρξη διαπραγματεύσεων για ανάθεσή του στην κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ-ΕΝΙ.

Να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα του «Μπαρμπαρός» είναι παράνομη και με βάση το διεθνές και το κυπριακό Δίκαιο. Μάλιστα, η νομοθεσία προβλέπει ότι όποιος διεξάγει αναζήτηση, έρευνα ή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων χωρίς να κατέχει τη σχετική άδεια, διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση για χρονική περίοδο δύο έως τεσσάρων ετών ή του επιβάλλεται πρόστιμο από €1,7 εκατ. έως €8,5 εκατ., ενώ το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει και κατάσχεση πλοίων και εξοπλισμού.

Επίσης, με τη δραστηριότητα του «Μπαρμπαρός» η Τουρκία παραβιάζει πρόδηλα και τη Σύμβαση για την Προστασία της Μεσογείου Θάλασσας από τη Ρύπανση.

Με πληροφορίες από philenews.com

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019, 15:02