Η προεδρία των ΗΠΑ κατήγγειλε χθες Πέμπτη αυτόν που χαρακτήρισε «ακραίο και επικίνδυνο» νόμο για την απαγόρευση της άμβλωσης μετά την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, μετά την υιοθέτησή του από το πολιτειακό κοινοβούλιο στη Φλόριντα.

Το πολιτειακό Κογκρέσο της Φλόριντα, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν ενισχυμένη πλειοψηφία, έστειλε αυτόν τον «ακραίο και επικίνδυνο νόμο στο γραφείο του κυβερνήτη (Ρον) ΝτεΣάντις προς υπογραφή», στηλίτευσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νόμος, που εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ έναντι 40 κατά από τους αιρετούς της νοτιοανατολικής πολιτείας, αναμένεται να υπογραφτεί από τον ανερχόμενο αστέρα της αμερικανικής λαϊκιστικής δεξιάς –και πιθανό υποψήφιο για την προεδρία–, τον Ρον ΝτεΣάντις, που έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως σκοπεύει να τον επικυρώσει.

Η εφαρμογή του νόμου αυτού θα μετατρέψει τη Φλόριντα σε μια από τις πολιτείες που περιορίζουν περισσότερο την άμβλωση, χωρίς να την απαγορεύουν, αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο κυριαρχούν συντηρητικοί δικαστικοί, ακύρωσε πριν από σχεδόν έναν χρόνο τη συνταγματική προστασία της άμβλωσης στο σύνολο της αμερικανικής επικράτειας, μεταθέτοντας στις πολιτείες την ευθύνη να νομοθετήσουν για το ζήτημα.

Ο νόμος σηματοδοτεί εξάλλου νέα βροντερή νίκη για τους πολέμιους της άμβλωσης στις ΗΠΑ, την ώρα που απειλείται το χάπι της επόμενης ημέρας, μετά τους περιορισμούς στην πρόσβαση σε σκευάσματα του είδους που αποφάσισε χθες Πέμπτη εφετείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μοναδικές εξαιρέσεις που προβλέπονται στο κείμενο που εγκρίθηκε στη Φλόριντα είναι αυτές του «σοβαρού κινδύνου» για την υγεία της εγκύου, της θανατηφόρας ανωμαλίας του εμβρύου, του βιασμού ή της αιμομιξίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα επιτρέπεται η άμβλωση έως τη 15η εβδομάδα της κύησης.

«Αυτός ο νόμος απαγορεύει την άμβλωση νομικά μεν, αλλά δεν θα σταματήσει την άμβλωση στην πραγματικότητα. Οι αμβλώσεις απλούστατα θα γίνονται ιδιωτικά, χωρίς ιατρική επίβλεψη και με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία και τη σωματική και ψυχική ευημερία των γυναικών», σχολίασε η Δημοκρατική ομοσπονδιακή βουλευτής Λίντσεϊ Κρος, η οποία εκπροσωπεί την πολιτεία.

Οι Αρχές στη Φλόριντα απαγόρευσαν τον Απρίλιο του 2022 την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης