Με τη φράση “Δεν ισχύουν εδώ τουρκικοί νόμοι” ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το πρόγραμμα σταδιακής κατάργησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε παιδιά από μουσουλμανικούς ιδιωτικούς φορείς, αλλά και από οργανώσεις που λειτουργούν βάσει διμερών συμφωνιών της Γαλλίας με τρίτες χώρες.

Οι χώρες αυτές είναι κατά κύριο λόγο το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία, η Τουρκία και άλλες μουσουλμανικές κρατικές οντότητες. Η κατάργηση αυτών των προγραμμάτων-διμερών συμφωνιών αφορούν πάνω από 80.000 παιδιά, τα οποία παρακολουθούν συστηματικά και μονίμως μαθήματα μουσουλμανικού προσηλυτισμού σε διάφορα σημεία της χώρας. Περί τους 300 ιμάμηδες φτάνουν στη Γαλλία κάθε χρόνο από τις χώρες αυτές. Ο ίδιος αριθμός αναμένεται και φέτος, αλλά το 2020 θα είναι η τελευταία χρονιά μαζικής εισόδου ιμάμηδων στη Γαλλία, σύμφωνα με τον Μακρόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε πως δεν πολεμά το Ισλάμ ούτε κουνά το δάχτυλο γενικά στους μουσουλμάνους, αλλά χτυπά αυτή την τάση του ισλαμικού φανατισμού, δηλαδή τις ακραίες εκφράσεις του σαλαφισμού, που έχει γερές πια βάσεις στη γαλλική κοινωνία.

Ο Εμ. Μακρόν έκανε τις ανακοινώσεις από την γαλλική πόλη όπου αναγείρεται ένα τεράστιο τζαμί 10.000 τ.μ.

Ο Μακρόν επέλεξε να αναπτύξει τις θέσεις του στην αλσατική κωμόπολη Μπουρζβιλέρ. Πρόκειται για μια πόλη μόλις 15.000 κατοίκων πλησίον της Μυλούζης, όπου αναγείρεται το τεράστιο τζαμί Αν-Μουρ των 10.000 τ.μ. Η επιλογή της πόλης δεν έγινε τυχαία, αφού το τζαμί ανεγέρθηκε μέσω δωρεάς 14 εκατ. ευρώ από το Κατάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερες εξουσίες στην κυβέρνηση για την εκπαίδευση παιδιών

Το πρόγραμμα που σκοπεύει να τερματίσει ο Μακρόν δημιουργήθηκε το 1977 και έδωσε τη δυνατότητα σε εννέα χώρες να στείλουν ιμάμηδες και δασκάλους στη Γαλλία για να διδάσκουν πολιτιστικά μαθήματα και ξένες γλώσσες σε παιδιά. Τα προγράμματα αυτά δεν έχουν καμία επίβλεψη από τις γαλλικές αρχές.

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από το Γαλλικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο (CFCM), το όργανο που εκπροσωπεί το Ισλάμ στη Γαλλία, να προτείνει λύσεις για να εκπαιδεύονται ιμάμηδες σε γαλλικό έδαφος και να διασφαλιστεί ότι μιλούν τη γαλλική γλώσσα και δεν διαδίδουν εξτρεμιστικές απόψεις.

Η απόφαση Μακρόν ήταν αναμενόμενη ενόψει των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, μεταδίδει το france24. Οι εξαγγελίες έγιναν μάλιστα από τη γαλλική πόλη Μαλχάουζ, στην οποία υπάρχει μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα και βρίσκεται στο μικροσκόπιο της κυβερνητικής για ακραίους θύλακες.

Οι αλλαγές στον νόμο γίνονται για να αντιμετωπιστεί ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός στη Γαλλία, δίνοντας στην κυβέρνηση περισσότερες εξουσίες όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών, των οικονομικών δραστηριοτήτων των τζαμιών και την εκπαίδευση των ιμάμηδων, είπε ο Μακρόν.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την ξένη επιρροή και να διασφαλίσουμε πως όλοι σέβονται τους νόμους της δημοκρατίας» είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Μάλχαουζ.

«Δεν θα έχουμε τους τουρκικούς νόμους στη Γαλλία»

Συμφωνία υπήρξε με μια σειρά χωρών, όπως η Αλγερία, το Μαρόκο και η Τυνησία, είπε ο Μακρόν. Η μόνη χώρα με την οποία η Γαλλία δεν κατάφερε να φτάσει σε διμερή συμφωνία ήταν η Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει σήμερα να επιλέξει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο μαζί μας ή όχι, αλλά δεν θα επιτρέψω σε καμιά ξένη χώρα να τρέφει τον πολιτιστικό, θρησκευτικό ή τον σχετιζόμενο με την ταυτότητα διχασμό στα εδάφη της δικής μας Δημοκρατίας» δήλωσε.

«Δεν μπορούμε να έχουμε τουρκικούς νόμους σε γαλλικό έδαφος. Με τίποτα» πρόσθεσε.

Η Τουρκία διοικεί ένα μεγάλο δίκτυο τζαμιών στο εσωτερικό της, αλλά και το εξωτερικό υπό τη διοίκηση του πανίσχυρου ιδρύματος Diyanet, του κυβερνητικού οργανισμού της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων. Ο Ερντογάν προχώρησε σε δραστική αύξηση του προϋπολογισμού του Diyanet και δέχθηκε κριτική ότι χρησιμοποιεί τον οργανισμό σαν εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Η Γαλλία είναι η πατρίδα της μεγαλύτερης μουσουλμανικής κοινότητας της Ευρώπης. Εκτιμάται ότι 6 εκατ. πολίτες δηλαδή το 8% του γαλλικού πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Είναι μια χώρα που έχει υιοθετήσει τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας από το 1905.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης