Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Τετάρτη τη Δαμασκό να βοηθήσει στον επαναπατρισμό ενός Αμερικανού δημοσιογράφου που εξαφανίστηκε στη Συρία πριν από μια δεκαετία, κάνοντας ευθεία έκκληση καθώς αυξάνεται η πίεση στον Λευκό Οίκο από οικογένειες ομήρων και κρατουμένων.

Ο Όστιν Τάις, ανεξάρτητος ρεπόρτερ και πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ, απήχθη τον Αύγουστο του 2012 σε ηλικία 31 ετών, ενώ έκανε ρεπορτάζ στη Δαμασκό για την εξέγερση κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικογένειά του πιστεύει ότι είναι ζωντανός και κρατείται ακόμα στη Συρία. Η ταυτότητα των απαγωγέων του Τάις δεν είναι γνωστή και δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την απαγωγή του. Η Ουάσιγκτον λέει ότι η συριακή κυβέρνηση τον έχει κρατήσει στο παρελθόν, μια κατηγορία που η Δαμασκός αρνείται.

Εκδίδοντας μια δήλωση για τη 10η επέτειο της αιχμαλωσίας του Τάις, ο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του «ζήτησε επανειλημμένα από την κυβέρνηση της Συρίας να συνεργαστεί μαζί μας για να μπορέσουμε να φέρουμε το Όστιν στο σπίτι», για να προσθέσει αμέσως μετά: «Καλώ τη Συρία να μας βοηθήσει να τον φέρουμε σπίτι».

Η Ουάσιγκτον ανέστειλε τη διπλωματική της παρουσία στη Συρία το 2012 με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2020, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επισκέφτηκε τη Δαμασκό για μυστικές συναντήσεις με τη συριακή κυβέρνηση ζητώντας την απελευθέρωση του Τάις και ενός άλλου Αμερικανού.

Η κατάσταση του Τάις και άλλων Αμερικανών που κρατούνται στο εξωτερικό έγινε ορατή μετά τη σύλληψη στη Ρωσία της σταρ του WNBA Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, η οποία καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε εννέα χρόνια φυλάκιση αφού ρωσικό δικαστήριο την έκρινε ένοχη για κατηγορίες ναρκωτικών. Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την ποινή αυτή «απαράδεκτη».

Οι οικογένειες των ομήρων και των κρατουμένων άρχισαν συλλογικά να υψώνουν τις φωνές τους για να προτρέψουν τον Μπάιντεν να δώσει προτεραιότητα στο θέμα και να λάβει μέτρα όπως η διευθέτηση περαιτέρω ανταλλαγών κρατουμένων με ξένες κυβερνήσεις.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα τον περασμένο μήνα με στόχο να αποτρέψει και να τιμωρήσει την παράνομη κράτηση Αμερικανών στο εξωτερικό, εξουσιοδοτώντας τις κυβερνητικές υπηρεσίες να επιβάλλουν κυρώσεις και άλλα μέτρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης