Τα ποσοστά οξυγόνου στο αίμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έπεσαν δύο φορές από τότε που διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον Covid-19. Το γεγονός αυτό υποχρέωσε τους θεράποντες γιατρούς του στο νοσοκομείο που βρίσκεται να του χορηγήσουν στεροειδή, υπαινισσόμενοι πως η κατάστασή του είναι πιο σοβαρή από αυτό που φαίνεται και εν πάση περιπτώσει ενδεχομένως να είναι πιο σοβαρή από εκείνη που περιγράφεται τα τελευταία 24ωρα από πηγές του Λευκού Οίκου και του στρατιωτικού νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται.

Το φάρμακο το οποίο του χορηγείται είναι το «dexamethasone» και το σκεύασμα αυτό δίνεται σε ασθενείς στους οποίους παρέχεται οξυγόνο ή βρίσκονται διασωληνωμένοι. Η διαρροή της είδησης ότι δύο φορές μειώθηκαν σημαντικά τα ποσοστά οξυγόνου στο αίμα του προέδρου προκάλεσε νέα ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των πληροφοριών, οι οποίες δίνονται επίσημα από τους κύκλους του Λευκού Οίκου σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ανώτατου αρχηγού του στρατεύματος, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα New York Times της Δευτέρας 5/10.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ εξήλθε για λίγο από το νοσοκομείο επιβαίνοντας σε ένα τζιπ, φορώντας μάσκα αλλά χωρίς γραβάτα, και έκανε έναν κύκλο γύρω από το στρατιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα προκειμένου να χαιρετήσει συγκεντρωμένους οπαδούς του. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργή των ΜΜΕ αλλά και του ιατρικού κόσμου, διότι ο Αμερικανός πρόεδρος προφανώς για προεκλογικούς λόγους έθεσε σε κίνδυνο ιατρικό προσωπικό, πολίτες, νοσηλευτές και άνδρες της ασφάλειάς του, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται για τρίτη μέρα στη στρατιωτική σουίτα όπου νοσηλεύεται στο «Walter Reed National Military Medical Centre». Ο ίδιος ανάρτησε ένα βίντεο διάρκειας ενός λεπτού στο Twitter δηλώνοντας: «Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα βόλτα (γράφει “ταξίδι” για την ακρίβεια), έμαθα πολλά για τον Covid-19, ήταν σαν να πήγαινα στο σχολείο. Αυτό είναι το πραγματικό σχολείο. Δεν είναι το να διαβάσεις βιβλία. Τώρα το καταλαβαίνω. Πρόκειται για κάτι το πολύ ενδιαφέρον και πολύ σύντομα θα σας μιλήσω για αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το Newsweek, και οι New York Times επιβεβαιώνουν πως χορηγείται στον Τραμπ δεξαμεθαζόνη, το ειδικό φάρμακο για ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο ή είναι διασωληνωμένοι. 

Ο  James Phillips, παθολόγος στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική συνέντευξή του στους New York Times αναφέρει πως η βόλτα του προέδρου των ΗΠΑ με τζιπ έξω από νοσοκομείο πραγματικά εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν και κατά πόσο ο πρόεδρος χαλιναγωγεί και κατευθύνει τους γιατρούς του. 

«Μέχρι ποιο σημείο η σχέση ασθενούς-γιατρού παύει να υφίσταται κι αρχίζει η σχέση του αρχηγού του κράτους και του στρατού προς τους υφισταμένους του. Υπάρχει ένα ερώτημα δηλαδή κατά πόσο οι γιατροί αυτού του νοσοκομείου διατάχθηκαν να επιτρέψουν στον Τραμπ να κάνει αυτό που έκανε, δεδομένου ότι παραβιάστηκαν όλα τα πρωτόκολλα και τα στάνταρντ που ισχύουν όσον αφορά τη νοσηλεία και τη θεραπεία για μια τέτοια ασθένεια. Όλα αυτά ισχύουν για κάθε ασθενή. Όταν είδα τις φωτογραφίες με τον Τραμπ στο τζιπ έξω από το νοσοκομείο, αμέσως σκέφτηκα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μεταφέρθηκε σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα» συνέχισε ο James Phillips.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως είχαν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η βόλτα του προέδρου Τραμπ. «Η κίνηση αυτή εγκρίθηκε από την ιατρική ομάδα των θεραπόντων γιατρών του προέδρου και ήταν ασφαλής» κατέληξε ο εκπρόσωπος.

«Οι ειδικοί είναι καχύποπτοι: Είναι η κατάσταση του προέδρου πιο σοβαρή από ό,τι φαίνεται;» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου της Huffington Post, που συνοδεύεται από μια μεγάλη φωτογραφία ενός φιαλιδίου δεξαμεθαζόνης με μία σύριγγα. Η ηλεκτρονική εφημερίδα, επικαλούμενη το πρακτορείο Reuters, αναφέρει πως γιατροί οι οποίοι δεν εμπλέκονται στη θεραπεία του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν ότι το γεγονός και μόνο ότι λαμβάνει δεξαμεθαζόνη, που είναι ένα στεροειδές το οποίο χρησιμοποιείται πάρα πολύ συχνά σε άλλες ασθένειες για την καταπολέμηση των φλεγμονών, αποδεικνύει πως η κατάσταση του προέδρου είναι σοβαρή. 

Οι γιατροί του Τραμπ αναφέρουν πως η χορηγία του στεροειδούς κρίθηκε αναγκαία μετά την πτώση των ποσοστών του οξυγόνου στο αίμα, αλλά η κατάσταση της υγείας του ασθενούς όλο και καλυτερεύει, οπότε ο πρόεδρος θα μπορούσε να πάρει εξιτήριο τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης