Το Κόσοβο και η Σερβία πρέπει να αποκλιμακώσουν την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αφού Σέρβοι διαδηλωτές στο βόρειο Κόσοβο απέκλεισαν χθες, Κυριακή, για δεύτερη ημέρα κεντρικούς δρόμους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο έχουν απαντήσει με βίαιη αντίσταση σε κινήσεις της Πρίστινα τις οποίες θεωρούν αντισερβικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξέρω ότι τα δύο μέρη είναι πρόθυμα να αποκλιμακώσουν και τα καλώ αμφότερα μετ’ επιτάσεως να το πράξουν», δήλωσε ο Μπορέλ κατά την άφιξή του σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Πρέπει να επιστρέψουν στο διάλογο, πρέπει να ξεπεράσουν αυτή την τάση να μάχονται στο δρόμο».

Οι τελευταίες διαμαρτυρίες προκλήθηκαν από τη σύλληψη, το Σάββατο, ενός πρώην αστυνομικού. Είχε παραιτηθεί μαζί με πολλούς άλλους από την αστυνομία τον περασμένο μήνα, αφού η Πρίστινα είχε ανακοινώσει πως θα απαιτήσει από τους Σέρβους να αλλάξουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, οι οποίες χρονολογούνται πριν από τον πόλεμο του Κοσόβου, το 1998-99.

Για δεύτερη ημέρα χθες, Κυριακή, φορτηγά και άλλα βαριά οχήματα απέκλεισαν κύριες οδούς που οδηγούν σε δύο σημεία μεθοριακής διέλευσης προς τη Σερβία, με αποτέλεσμα να κλείσουν αμφότερα για την κυκλοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η EULEX, η αποστολή της ΕΕ που περιπολεί στο βόρειο Κόσοβο, ανακοίνωσε πως μια βομβίδα κρότου λάμψης εκτοξεύθηκε το βράδυ του Σαββάτου εναντίον ενός τεθωρακισμένου οχήματός της, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματίες.

Ο Μπορέλ δήλωσε πως αυτό ήταν απαράδεκτο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης