Eθελοντές από συνολικά πενήντα πέντε χώρες συμμετέχουν στον πόλεμο εναντίον των στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Συνασπισμό για την Ουκρανία, μονάδα ξένων ενσωματωμένη στον ουκρανικό στρατό.

Εκπρόσωπος της μονάδας αυτής δήλωσε τη Δευτέρα στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι εθελοντές πήγαν στην Ουκρανία κυρίως από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, καθώς και από την Πολωνία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, τα κράτη της Βαλτικής, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και τα σκανδιναβικά κράτη, ιδίως τη Φινλανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απευθύνει πρόσκληση σε εθελοντές από όλο τον κόσμο να πάνε να ενταχθούν σε αυτό, που αποκαλεί διεθνή λεγεώνα για να πολεμήσουν τον ρωσικό στρατό, που εισέβαλε στη χώρα του την 24η Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της μονάδας των ξένων Ντάμιεν Μαγκρού απέρριψε τη Δευτέρα την κατηγορία πως πρόκειται για μισθοφόρους. Οι εθελοντές είναι μέρος του ουκρανικού στρατού και χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, διαβεβαίωσε.

Η χρηματοδότηση καλύπτει «όλα τα έξοδα, για στέγη, μισθούς των στρατιωτών, όπλα και πυρομαχικά». Δυτικοί δωρητές επίσης χρηματοδοτούν τη δύναμη των ξένων, είπε ακόμη, επιμένοντας στο ότι τα κεφάλαια που δωρίζονται «δαπανώνται αποκλειστικά για τον εξοπλισμό των στρατιωτών μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μόσχα, που χαρακτηρίζει μισθοφόρους τους ξένους μαχητές, λέει πως έχουν σκοτωθεί χιλιάδες στα πεδία των μαχών, ενώ πολλοί άλλοι έχουν αιχμαλωτιστεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης