Ορισμένοι κάτοικοι της Χερσώνας ξεκίνησαν σήμερα να επιβιβάζονται σε μικρά λεωφορεία και σε δεκάδες αυτοκίνητα για να φύγουν από την πόλη στην νότια Ουκρανία, λίγες ώρες πριν την έναρξη ισχύος μιας 58ωρης απαγόρευσης κυκλοφορίας εκεί, μετά από μια σειρά ρωσικών επιθέσεων και ενόψει μιας ευρέως αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η Χερσώνα, την οποία ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν από τον ρωσικό στρατό τον περασμένο Νοέμβριο μετά από οκτώ μήνες υπό ρωσική κατοχή, βομβαρδίζεται τακτικά από την άλλη πλευρά του ποταμού Δνείπερου, όπου οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν εκτάσεις της επαρχίας της Χερσώνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο χωριά στο ελεγχόμενο από την Ουκρανία τμήμα της επαρχίας αυτής επλήγησαν τέσσερις φορές σήμερα από ρωσικές κατευθυνόμενες βόμβες που κατέστρεψαν μια εκκλησία και 20 κατοικίες, ανακοίνωσε η περιφερειακή διοίκηση. Σύμφωνα με την τελευταία, ένα άτομο τραυματίστηκε από τις επιθέσεις.

Την περασμένη Τετάρτη, 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην επαρχία, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Η πόλη αναμένεται σήμερα να ζήσει μια ασυνήθιστα μεγάλης χρονικής διάρκειας απαγόρευση κυκλοφορίας. Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν κατοίκους να φεύγουν με τα αυτοκίνητά τους και με μικρά λεωφορεία, αν και άλλοι παρέμειναν στην πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κανείς δεν θα κλειδώσει τους ανθρώπους στα σπίτια τους, οι άνθρωποι θα μπορούν, αν έχουν ανάγκη, να βγουν να πάνε σε αποστάσεις κοντινές στα σπίτια τους για να αγοράσουν ό,τι χρειάζονται», δήλωσε ο Ολεκσάντρ Τολοκονίκοφ, ένας εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας.

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλλεται επειδή οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου πρέπει να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους στη Χερσώνα και ως εκ τούτου η πόλη είναι κλειστή για είσοδο και έξοδο», τόνισε.

Η Ουκρανία αναμένεται ευρέως να ξεκινήσει μια αντεπίθεση μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. Η Ρωσία κατέχει περιοχές στην ανατολική και νότια Ουκρανία, τις οποίες κατέλαβε μετά την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας εισβολής τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης