Οι ουκρανικές αρχές μοιράζουν χάπια ιωδίου στους κατοίκους κοντά στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, την ώρα που εντείνονται οι φόβοι ότι οι μάχες γύρω από το εργοστάσιο θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαρροή ραδιενέργειας ή ακόμη και μεγαλύτερη καταστροφή.

Η κίνηση ήρθε μια ημέρα μετά την προσωρινή αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά στα 40 χρόνια ιστορίας του, ενισχύοντας τους φόβους για πυρηνική καταστροφή σε μια χώρα που εξακολουθεί να στοιχειώνεται από την έκρηξη του 1986 στο Τσερνομπίλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χάπια διανέμονται σε ανθρώπους που ζουν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο, δήλωσε στο NBC News εκπρόσωπος της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης της Ζαπορίζια.

Η σύσταση στους πολίτες είναι να μην παίρνουν τα χάπια προληπτικά, καθώς «διανέμονται σε περίπτωση οποιασδήποτε μελλοντικής διαρροής ραδιενέργειας, οπότε η κυβέρνηση θα καθοδηγούσε τους ανθρώπους να τα πάρουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν διευκρίνισε πόσα χάπια δόθηκαν και σε ποιους, αλλά σε ξεχωριστή ανάρτηση στο κανάλι του στο Telegram, ο δήμαρχος της πόλης Ενερχοντάρ είπε ότι 25.000 χάπια παραδόθηκαν στη νότια πόλη από το αποθεματικό. Ο ίδιος τόνισε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο και τις γύρω περιοχές ήταν φυσιολογικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χάπια ιωδιούχου καλίου μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του θυρεοειδούς από την έκθεση σε ραδιενέργεια, σύμφωνα με τα ECDC.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης